16 idei prin care îți poți învăța copilul să fie independent – Helperz Blog

Lectură de: 5 minute

Cum să crești copii independenți ?

Este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți părinți în ziua de azi.

Indiferent de vârstă, implicarea copiilor în treburile casnice poate fi benefică, atât pentru ei, cât și pentru tine.

Susan Kuczmarski, autoarea cărții Becoming A Happy Family: Pathways to the Family Soul spune că treburile îi ajută pe copii să stimuleze o abilitate de conducere numită asumarea colectivă a responsabilității. „Ca membru al grupului familial, copiii trebuie să ajute și să învețe că ajutorul lor este esențial în casă, pentru funcționarea acesteia fără probleme”, spune ea.

Mai mult decât atât, introducerea în acele treburi obișnuite, de rutină, va ajuta la consolidarea independenței și autonomiei, ceea ce îi va determina pe copii să se descurce bine în viața lor academică, profesională și personală.

Cercetările o demonstrează: un studiu al Universității din Minnesota din 2014, intitulat „Implicarea copiilor în sarcinile gospodăriei: merită efortul?” a constatat că cel mai bun predictor al succesului tinerilor adulți la mijlocul anilor 20 a fost că au participat la sarcinile gospodăriei când aveau trei sau patru ani.

Acestea fiind spuse, e clar că copiii beneficiază cel mai mult de treburile adecvate vârstei.

Noi am făcut o listă cu exemple de activități, potrivite pentru fiecare categorie de vârstă, pe care le poți delega copiilor tăi, pentru a-i ajuta să fie mai autonomi.

Copii mici (2-3 ani)

Doi sau trei ani este vârsta perfectă pentru a începe să responsabilizezi copilul, dându-i diverse treburi prin casă, afirmă Kuczmarski: „Finalizarea sarcinilor simple îi face pe copiii mici să se simtă capabili și încrezători și le ajută abilitățile motorii”, spune ea. „Copiilor mici le place să ajute, așa că lăsați-i.”

Dacă nu știi ce responsabilități ai putea să delegi către micuțul tău, am făcut noi o listă cu propuneri:

1. Îngrijirea unui animal de companie

Copiii nu sunt niciodată prea tineri pentru a simți atașament și dragoste pentru animalele lor de companie, așa că vor manifesta interes instant pentru această responsabilitate.

 „Învățarea copiilor mici cum să hrănească animalul de companie, cum să aibă grijă de el și să devină educat în legătură cu nevoile animalului de companie este o abordare completă a treburilor, extinderea educației și responsabilitățile de predare”, spune Wesley Oaks, tatăl a doi copii și fondatorul Oddly Cute Pets .

„Am făcut asta pentru cei doi copii ai mei cu o broască de companie și amândoi au învățat atât de multe despre amfibieni și au îngrijit-o cu cea mai mare plăcere, lucru ce i-a responsabilizat pe termen lung.”

2. Puneți hainele murdare într-un coș

Pune un coș în camera copilului tău și transformă-l într-un joc: aruncați hainele care trebuie spălate din partea cealaltă a camerei, să vedeți cine nimerește coșul.

3. Faceți patul

Ajută-l pe copilul tău să tragă pătura peste pat și lasă-l să așeze jucării de pluș pe el, pentru a face lucrurile mai distractive!

4. Aranjați cărțile în bibliotecă

Când ați terminat de citit poveștile de după-amiază, roagă-l pe cel mic să adune cărțile într-o grămadă ordonată sau să le pună într-o cutie, pentru a menține ordinea în casă.

Copii Preșcolari (3-5 ani)

Între 3 și 5 ani, un copil va fi dornic să își asume mai multă responsabilitate, ceea ce îi conferă un sentiment de importanță, spune Lynell Ross, fondator și editor al Zivadream, un site de promovare a educației.

Menținerea lucrurilor simple și distractive va fi un factor motivant pentru ei.

5. Puneți masa: tacâmuri, farfurii, pahare și șervețele

Pune obiectele pe care le veți folosi când serviți masa într-un loc accesibil pentru cel mic, pentru a-i reaminti că trebuie să aranjeze tacâmurile și farfuriile ca parte a responsabilităților avute în casă.

Lasă-l să ia obiectele pe rând și să le așeze pe masa unde veți mânca.

6. Găsește perechea fiecărei șosete!

Așezați toate șosetele pe jos sau pe pat, puneți muzica preferată și începeți sortarea lor, în funcție de culori, modele și materiale. Cel mic le poate găsi perechea, le pune deoparte, iar tu le poți împerechea.

7. Pregătirea simplă a mesei

Copiii pot scoate articole din frigider, le pot spăla în chiuvetă în timp ce stau pe un scaun, pot lua părțile nefolosite ale unei legume sau ale unui fruct și le pot pune în recipientul pentru gunoi sau pot șterge masa cu un burete, sugerează Kuczmarski.

„Aceste sarcini sunt adecvate, deoarece fiecare este realizabilă, dacă nu chiar ușor de realizat, deci nu va exista frustrare”, afirmă ea.

8. Udați plantele de apartament sau din casă

Dacă copilul tău simte că plantele sunt ale lui, va fi dispus să ajute să le mențină în viață. Poți achiziționa o stropitoare colorată, pe care cel mic să o folosească de fiecare dată când vrea să ude plantele.

sursă: Unsplash

9. Organizarea pantofilor și a gecilor

Adăugați o fotografie a fiecărui membru al familiei deasupra fiecărui cârlig din cuier, pentru a desemna un loc special pentru fiecare. Copilul e responsabil să își pună atât geaca în cuier, cât și pantofii pe suport.

10. Descărcați mașina de spălat vase

„Fiicei mele îi place să mă ajute, oferindu-mi vase curate pentru a le depozita”, spune Evan Porter, tatăl unei fete de 5 ani și fondatorul Dad Fixes Everything. „Compunem cântece mici despre fiecare articol în timp ce lucrăm.

Deși este cu siguranță mai rapid atunci când o fac singur, este un câștig uriaș pentru amândoi, ea se simte importantă în familie și devine independentă, în timp ce petrecem timp de calitate împreună”.

Copii de la 6 la 10 ani

„Aceste sarcini îi ajută pe copii să simtă că fac parte din familie, în timp ce învață abilități de viață”, afirmă Ross.

Evită să dai doar indicații și apoi să te îndepărtezi. Copiii vor fi mai implicați dacă personalizezi fiecare sarcină și participi într-o oarecare măsură alături de copilul tău, spune Ross.

Apoi, laudă-le munca (numește în mod special ce anume a făcut bine, ce anume ți-a plăcut), iar dacă e rost de îmbunătățire, spune-le acest lucru pe un ton blând, fără ca ei să se simtă criticați sau neapreciați.

11. Pregătiți o listă de cumpărături

Acest lucru le permite copiilor să aplice concepte de matematică calculând numărul de persoane din gospodărie, ceea ce mănâncă, numărul de zile în care au nevoie de mâncare.

De asemenea, puteți implementa un sistem, ca atunci când se termină un aliment sau există ceva ce v-ați dori să cumpărați, să fie trecut pe o tablă sau pe o foaie lipită pe frigider, care să servească pe post de listă de cumpărături (cel puțin, veți începe lista cu câteva idei).

12. Gătiți împreună

Indiferent dacă pregătești pâine de casă sau clătite într-o duminică dimineața, implică-l și pe copil. „Coacerea și măsurarea ingredientelor este o modalitate minunată de a învăța totul, de la matematică la chimie, precum și de a îmbunătăți alfabetizarea și vocabularul copiilor atunci când urmați o rețetă”, notează Ungar.

13. Dați cu mopul și aspirat

La această vârstă, copiii sunt mai mult decât capabili să ajute la curățenia săptămânală.

Asigurați-vă că știu cum să pornească aspiratorul și cum să îl manevreze, la fel și în cazul mopului, apoi lăsați-l să își facă treaba, chiar dacă la început va fi nevoie să veniți în urma lui a doua zi, pentru o mai bună curățare a podelelor.

14. Scoateți gunoiul

Învață-l cum să lege punga și arată-i unde să o ducă. Ia în considerare acordarea unei mici alocații săptămânale copilului tău dacă și-a făcut toate treburile.

15. Încărcați mașina de spălat vase

Asigură-te că copiii tăi știu cum să pună vasele și paharele în fiecare raft al mașinii de spălat vase. Spune-le cât de mult apreciezi ajutorul lor când au terminat.

16. Plimbarea ocazională a cățelului

Dacă supravegherea și hrănirea animalului de companie e o responsabilitate pe care o poți da copiilor de la o vârstă mai mică, poți considera plimbarea zilnică sau ocazională a cățelului ca fiind următorul nivel de îngrijire a animalelor de companie, pentru copiii mai mari și mai independenți.

În loc de concluzii

Copiii își doresc să se simtă utili, să fie independenți și autonomi. Își doresc să se simtă importanți și să fie apreciați.

Iar tu cu siguranță ai putea beneficia de ajutorul lor, în rezolvarea treburilor de care ești responsabil.

Nu ezita să le oferi șansa să te ajute la diverse treburi în casă.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top