Top 12 activități de Crăciun pentru Copii – Helperz Blog

Lectură de: 10 minute

“Ce activități de Crăciun să fac cu copiii când au nevoie de puțină acțiune? Cum țin copilul departe de TV, telefon sau tabletă?”

Ușor, ușor, ne apropiem de perioada mult așteptată de copii: vacanța de iarnă. În alți ani, era o oportunitate de a petrece mai mult timp în casă, alături de familie și de a petrece timp de calitate împreună.

Anul acesta e puțin altfel. Deja ne-am petrecut mare parte din timp în casă, alături partener și copii, poate chiar și socrii, iar copiii și-au cam epuizat ideile de joacă cu resursele pe care le aveau la dispoziție.

Plictiseala plutește în aer.

Știm că e mai greu să te simți entuziasmat/ă anul ăsta, la gândul că vacanța de iarnă a copiilor e lungă, iar tu poate nu mai știi ce activități să faci cu ei, însă te ajut eu cu câteva idei faine!

Ce e de făcut?

În primul rând, să te bucuri de magia acestui anotimp. Iarna are un farmec aparte, iar luna decembrie este deosebită și datorită Crăciunului.

Noi am strâns o sumedenie de jocuri pe care le poți pune în aplicare cu piticii tăi și garantăm o iarnă plină de distracție!

Ce jocuri de Crăciun pentru copii putem face în casă?

1. Faceți puzzle

Puzzle-ul este unul din jocurile pentru copii de orice vârstă, chiar și pentru tine în funcție de complexitatea lui.

Așa că atunci când vremea nu ne permite să petrecem prea mult timp afară, puzzle poate fi varianta ideală de activitate de Crăciun pe care să o faci cu copiii.

Puzzle-uri poți găsi aproape oriunde, de la supermarketuri, la magazinele de jucării; asigură-te doar că găsești puzzle-ul potrivit pentru vârsta sau priceperea copilului tău.

În caz că nu știai, puzzle-ul are o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău. Atunci când rezolvă un puzzle, copiii își folosesc mâinile, degetele și fac mișcări precise pentru a potrivi piesele cu locurile lipsă. Astfel, ei devin mai siguri pe mișcările lor și mai pregătiți pentru momentul în care vor începe să scrie.

2. Gătiți fursecuri și prăjituri de Crăciun

Ai oportunitatea de a petrece timp de calitate cu copiii tăi îmbinând utilul cu plăcutul! În bucătărie, aceștia se simt utili, le crește stima de sine primind mici responsabilități care pentru ei sunt importante!

Pe lângă asta, copiii învață cum se combină alimentele și pot deprinde treptat o abilitate foarte utilă în viață, GĂTITUL.

Cei mici vor urma instrucțiuni conform rețetei, vor învăța să respecte ordinea operațiunilor și să fie mai disciplinați.

Partea incredibilă? Rezultatul final va fi ceva bun și comestibil făcut cu mânuțele lor.

Prajituri de Craciun
Sursă: Poza de Cara Grobbelaar

Uite alte câteva beneficii pe care le oferă gătitul cu cei mici.

3. Jucați-vă cu baloane

Am prezentat mai sus două activități recreative și educative, dar ce te faci când picii tăi au prea multă energie?

Foarte la îndemână e joaca cu baloanele! Pur și simplu umfli un balon sau mai multe și vă jucați prin casă, oferind și o miză. De exemplu, cine scapă balonul jos trebuie să execute o provocare. O provocare poate fi să spună 3 cuvinte cu litera B sau să facă 3 genuflexiuni sau să ducă gunoiul.

Depinde și de vârsta copilului, dar asigură-te că e ceva educativ sau care îl responsabilizează, astfel încât să fie un joc energizant, dar și cu beneficii.

4. Faceți lego împreună

Cu toții am auzit de Lego probabil, poate am crescut cu el sau cu siguranță ne-am jucat măcar o dată cu el. Dar te-ai gandit vreodată ce beneficii ar putea avea lego-ul asupra dezvoltării copilului tău?

Mai ales acum că e iarnă și suntem forțați să petrecem mai mult timp în casă, lego este o alternativă ideală.

Cel mai important e că imaginația nu are limite la lego, nimic nu e corect sau greșit.

Ce clipe uimitoare! Și așa ei cresc repede, profită de momentele acestea în care vă jucați, vă dezvoltați și vă relaxați împreună departe de frigul de afară.

Cu siguranță ai câteva motive bune să sari peste disconfortul de a călca pe piesele de lego rătăcite prin casă.

Când calci pe lego
Sursă: makeameme.org

5. Organizează o vânătoare de comori în casă

Vanatoare de comori pentru copii

Prea multe activități statice? Copiii vor puțină acțiune? O vânătoare de comori ar fi un succes garantat.

E adevărat că trebuie să te pregătești puțin înainte, dar o vânătoare de comori este o activitate interactivă și distractivă, chiar și pentru tine. În plus, recompensa de a-i vedea pe cei mici atât de entuziasmați și implicați, merită orice efort.

În primul rând, trebuie să te gândești care va fi comoara – poate fi o cutie cu dulciuri/ jucărioare, carioci, figurine etc. Apoi, gândește-te la indicii și la dificultatea lor în funcție și de vârsta copiilor.

Câteva exemple: Dacă vrei să te speli pe mâini, el te scapă de bacterii și miroase frumos – trebuie să meargă la baie , iar sub săpun va găsi următorul indiciu pe care va scrieFelicitări. Acum că ești curat, poate ți-e foame, deschide cutia magică și rece, iar sub mâncarea ta preferată vei găsi indiciul următor etc.

În cazul în care copiii nu știu să citească încă, poți pune câteva poze cu indiciile din casă!

6. Faceți o sedință foto de sărbătoare acasă

Pozele ne ajută să imortalizăm fiecare clipă petrecută împreună cu cei dragi și să ne reîntoarcem la ele, când vrem să ne aducem aminte cu drag de acele momente.

O ședință foto de Crăciun împreună cu familia este un prilej ideal să vă îmbrăcați în hainele colorate de sărbătoare și să capturați magia casei voastre și a bradului de Crăciun.

P.S: Nu uitați să faceți și poze amuzante

Sedinta foto de Craciun in familie
Poză de  Tima Miroshnichenko 

Activități de Crăciun în familie de relaxare

Bun, acum că ai la îndemână câteva activități de Crăciun distractive și energice prin care să petreceți timp de calitate, hai să vedem și câteva activități relaxante, dar la fel de distractive.

7. Colorați cărți de Crăciun pentru copii

Coloratul – o activitate atât de simplă și tradițională care nu se demodează niciodată.

Copiii adoră să deseneze în general și asta e foarte bine pentru că îi ajută să își dezvolte creativitatea. Iar acum că timpul la joacă afară e mai limitat, e momentul să alocăm mai mult timp acestor activități.

Puteți colora și voi ca adulți. O să vedeți că poate fi chiar relaxant și terapeutic. Alegeți ceva tematic, în spiritul sărbătorilor de iarnă și așteptați-l pe Moșul cu un desen frumos.

Încurajați copiii să coloreze, e o modalitate frumoasă de relaxare și de descărcare a stărilor negative care are atât de multe beneficii!

Carte de Craciun de colorat

Pe acest site găsești mai multe pagini de colorat de Crăciun.

8. Făceți-vă comozi cu o carte de Crăciun

Un mod liniștit să vă bucurați de acest sezon este să vă faceți comozi și să citiţi o carte de Crăciun. Puteți să faceți cu schimbul și să citiți povestea fiecare cu voce tare.

Câteva recomandări de poveşti clasice de Crăciun:

9. Scrieți scrisoarea pentru Moș Crăciun

Poate una din cele mai îndrăgite și așteptate activități de Crăciun pentru copii. Pe lângă că veți petrece timp de calitate împreună, aflați exact ce cadouri își doresc cei dragi.

Activitati distractive de Craciun
Sursă poza: Unsplash

10. Adunați haine, jucării și cărți pentru a le dona

Pe lângă prilejul de a petrece timp de calitate cu cei dragi, Crăciunul este despre a dărui.
De ce să nu combini utilul cu plăcutul? Împreună cu familia, faceți o “curățenie” printre haine, jucării sau cărți pe care nu le mai folosiți.

Sunt foarte multe asociații de voluntariat care au nevoie de donații, pentru a face câteva familii nevoiașe mai fericite.

11. Vizionați un film de Crăciun pentru copii

Indiferent că folosești Netflix, HBO Go sau alți furnizori de filme, există o listă lungă de filme de Crăciun pentru copii, din care poți alege.

Uite câteva exemple de filme de Crăciun pe care le puteți viziona în familie:

Expresul Polar

Filme de Crăciun pentru copiii

În ajunul Crăciunului, un băiat tânăr pornește într-o aventură magică către Polul Nord pe Polar Express, în timp ce învață despre prietenie, vitejie și spiritul Crăciunului.

Cum a furat Grinch Crăciunul

Filme Craciun de vizionat in familie

La periferia orașului Whoville trăiește un Grinch verde, în căutarea răzbunării, care intenționează să distrugă Crăciunul pentru toți cetățenii orașului.

O poveste de Crăciun (A Christmas Carol)

Filme pentru copii

O animație bazată pe romanului clasic al lui Charles Dickens despre un avar din epoca victoriană, care pornește într-o călătorie de răscumpărare a greșelilor făcute, prin bunăvoința a mai multor apariții misterioase de Crăciun.

Miracol pe strada 34 (Miracle on 34th Street (1994)

Filme clasice de Craciun

Un avocat și o fetiță trebuie să demonstreze că un bărbat care pretinde că este Moș Crăciun este într-adevăr el.

Klaus

Închei lista cu un film de Crăciun pentru copii drag mie, apărut recent, în anul 2019. Este vorba despre Klaus, care ne demonstrează cum un simplu act de bunătate atrage mereu pe altul, chiar și într-un loc înghețat și îndepărtat.

Când noul poștaș al lui Smeerensburg, Jesper, se împrietenește cu fabricantul de jucării Klaus, darurile lor topesc o rivalitate veche între 2 familii și dăruiesc o sanie plină de tradiții de sărbătoare.

Animatie de Craciun copii

12. Savuraţi o cană de ciocolată caldă

Închei lista de activități de Crăciun pentru copii cu un moment dulce și bine meritat, după energia consumată.

Însă este vorba de o ciocolată caldă specială, învăluită în spiritul Crăciunului .

Activitati relaxante de Craciun
Sursă poza

Ingredientele de care ai nevoie:

Pregătirea Omului de zăpadă:

  1. Așează 4 bezele pe un băț de frigărui
  2. Folosind glazura decorativă, desenează trăsăturile faciale și butoanele omului de zăpadă.
  3. Adaugă o bomboană Smartie pentru nas
  4. Rupe un Sticks și adaugă-l în bezea pentru a crea brațele omului de zăpadă

Rețeta pentru ciocolată caldă:

  1. Adaugă 3 lingurițe de pudră de ciocolată într-o cană
  2. Se amestecă cu apă clocotită și se adaugă un pic de lapte la alegere
  3. Adaugă frișca deasupra
  4. Presărați puțină pudră de ciocolată deasupra stratului de frișcă
  5. Adăugă omul de zăpadă din bezele, relaxați-vă și bucurați-vă de spiritul Crăciunului
Reteta Ciocolata Calda Craciun
Sursă poză

BONUS – Decorațiuni de Crăciun făcute manual

Ce adoră copiii mai mult la sărbătorile de iarnă? Cadourile de Crăciun!

Crăciunul acesta îmbină utilul cu plăcutul. Creează împreună cu copiii tăi propriile decorațiuni de Crăciun sau cadouri. Pe lângă că e foarte distractiv pentru micuți, este și o activitate creativă cu costuri mici.

Uite 2 idei pe care le puteți face împreună, folosind în mare parte lucruri ce există deja în casă:

1. Omuleț de zăpadă din cârlige de rufe

Om de zăpadă handmade
Sursă

Pe lângă faptul că e o activitate de lucru manual creativă, acești micuți arată foarte drăguț și îi poți folosi atât ca decorațiuni sau cadouri de Crăciun, cât și pentru a-ți organiza notițele favorite.

Bun, hai să vedem de ce ai nevoie:

  • Cârlige de rufe din lemn
  • Fire de ață Mouine diferite culori
  • Lipici
  • Mini pampoane portocalii
  • Vopsea albă
  • Pensulă
  • Marker negru
  • Foarfece

Hai să vedem pașii pentru a crea împreună cu cei mici, cei mai drăguți oameni de zăpadă.⛄

Pasul 1: Și cel mai important, ne îndreptăm spre bucătarie, pregătim pregătim câte o cană de ciocolată caldă, mai sus ai și rețeta, pentru fiecare membru al familiei, care participă la activitate (pentru adulți, cacao cu lapte poate fi înlocuită de un delicios vin fiert cu portocale).

Nu uitați că este o activitate recreativă și atmosfera este foarte importantă. Odată îndeplinit acest pas, ne ocupăm de muzică; Michel Bublé nu dă greș niciodată, când vine vorba de a crea o atmosferă de sărbătoare.

Pasul 2: Pictăm cârligele cu vopsea albă.

Pasul 3: După ce vopseaua se usucă complet, este timpul să faci o eșarfă. Luați o bucată scurtă de ață și înfășurați-o în jurul cârligului. Faceți un nod și adăugați o picătură de lipici pentru a-l fixa.

Decorațiuni de Crăciun handmade
Sursă poză

Pasul 4: Desenați ochii, gura și nasturii cu markerul negru.

Omuleț de zăpadă handmade
Sursă poză

Pasul 5: Adaugă o picătură de lipici între ochi și gură și lipește un mini pampon portocaliu. După ce se usucă lipiciul, omulețul de zăpadă e gata de pus în brad.

Om de zăpadă lucru manual
Sursă poză

2. Om de zăpadă din capace

Om de zăpadă din capace handmade
Sursă

Un alt ornament, super simplu de realizat, alături de copiii tăi. Cu aceste două adiții festive, bradul tău de Crăciun va arăta cu totul deosebit! Iar faptul că au fost realizați manual, va aduce un sentiment de mândrie întregii familii, în dimineața de Crăciun, când vă strângeți în jurul bradului pentru a descoperi cadourile aduse de Moșul.

Hai să vedem de ce anume avem nevoie pentru realizarea lor:

  • Capace de la sticle de bere, suc, apa (pentru un om de zăpadă, avem nevoie de 3 capace)
  • Vopsea acrilică, culori necesare: negru, roșu, alb, portocaliu
  • Pensule
  • Panglică
  • Lipici (de preferat, pistol cu lipici cald)
  • Nasturi
  • Foarfece
  • Opțional: sclipici

Trecem la partea aplicativă:

Pasul 1: Pictăm interiorul capacelor cu vopsea albă; s-ar putea să fie nevoie de mai mult de un strat de vopsea, pentru o acoperire integrală.

Decorațiuni homemade Crăciun
Sursă Poză

Pasul 2: Lipim cele 3 capace pe o bucată de panglică; pentru a ne asigura că sunt lipite bine, putem pune puțin lipici si pe partea de sus a capacelor, să fie lipite și unul de altul.

Pasul 4: Pictăm cu o pensulă nas, gură, ochi și nasturi pentru omul nostru de zăpadă. După ce se usucă, putem să adăugăm și sclipici, în funcție de preferințele fiecăruia.

Pasul 5: Adăugăm o bucată de panglică între primul și al doilea nasture, care ne va folosi pe post de fular; putem să punem și un nasture, în față, pentru un om de zăpadă mai deosebit.

Decorațiuni de Crăciun: Om de zăpadă din capace
Sursă Poză

Asta este tot! Ornamentele noastre sunt gata de pus în bradul de Crăciun. Așteptăm poze cu reușitele voastre și ale copiilor.

Am scris în acest articol mai multe idei de cadouri/decorațiuni de Crăciun

În loc de concluzii

Așadar, vacanța de iarnă nu are de ce să fie plictisitoare! Învață copiii să se bucure de fiecare anotimp și pregătește activități potrivite vremii de afară.

Cele de mai sus sunt doar câteva exemple utile, dar poți să le oferi copiilor libertatea de a decide ce își doresc să facă, fără a fi presați de un program.

Nu uita să faci și câteva plimbări în aer liber cu cei mici! Să vă jucați cu zăpadă dacă e cazul, iar apoi să vă încălziți cu o ciocolată caldă împreună, în familie.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top