Activități pentru copii educative și distractive în perioada de izolare – Helperz Blog

Lectură de: 10 minute

Trecem printr-o perioadă de izolare la domiciliu, prilej de reconectare cu cei dragi, de petrecere a timpului într-un mod benefic, atât pentru siguranța noastră, cât și a celor din jur.

Primele 3-4 zile pot părea ca o vacanță binemeritată, dar apoi se instalează plictiseala și te întrebi oare ce activități poți pregăti pentru copiii tăi în această perioadă, ca să o faceți memorabilă și distractivă?

Ne-am gândit să punem laolaltă câteva idei care te pot scoate din impas. De la animații pentru copii la jocuri și rețete, găsești mai jos câteva idei de încercat în zilele următoare.

Top 9 filme pentru copii

Începem cu o scurtă listă de filme și animații amuzante, distractive dar și educative, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Paddington (2014) – animație pentru copii

Un tânăr urs peruan călătorește la Londra în căutarea unei case. Găsindu-se pierdut și singur la stația Paddington, întâlnește familia amabilă Brown, care îi oferă un refugiu temporar.

How to train your dragon (2010)

Un film despre un tânăr viking care aspiră să vâneze dragoni, dar care devine el însuși prietenul improbabil al unui dragon și învață că pot exista mai multe creaturi decât presupunea el.

Moana (2016)

În Polynezia Antică, când un blestem groaznic provocat de Demigod Maui ajunge pe insula Moanei, ea răspunde la chemarea Oceanului de a-l căuta pe Demigod pentru a rezolva lucrurile.

Up (2009)

Hărțuit de constructorii care-i înconjoară casa cu zgârie-nori, Carl, un septuagenar, își ia zborul cu tot cu casă, susținut în aer de o mulțime de baloane multicolore. Planul bătrânului, care vrea să-și țină și o promisiune făcută soției lui decedate, aceea de a explora lumea întreagă, are o singură hibă: în momentul “decolării”, pe prispa casei lui se află și un entuziast puști de opt ani.

sursă: https://www.cinemagia.ro/

Inside Out (2015)

Viața lui Riley, o fetiță veselă și lipsită de griji, este dată peste cap când trebuie să-și ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota pentru a se muta la San Francisco. Este momentul când emoțiile ei preiau inițiativa, spre nemulțumirea părinților complet depășiți de situație ai fetiței. Furia, Dezgustul, Frica, Tristețea și Bucuria se ceartă, colaborează și se pierd în discuții în contradictoriu în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe și să-și găsească noi prieteni.

sursă: https://www.cinemagia.ro/filme/inside-out-577669/

Coco (2017)

Deși în familia sa muzica e interzisă de generații, tânărul Miguel (Anthony Gonzalez) visează să devină un adevărat cântăreț, la fel ca idolul său Ernesto de la Cruz (Benjamin Bratt). Încercând cu disperare să-și dovedească talentul, Miguel se trezește prins în uluitorul și coloratul Ținut al Morților. Acolo, îl întâlnește pe fermecătorul pezevenchi Hector (Gael García Bernal). Împreună, cei doi noi prieteni pornesc într-o călătorie extraordinară pentru a dezlega misterul ascuns de generații în familia lui Miguel.

sursă: https://www.cinemagia.ro/filme/coco-974503/

Cloudy with a chance of meatballs (2009)

Un om de știință local este adesea considerat un eșec, până în momentul în care inventează o mașină care poate face ca mâncarea să cadă din cer. Din acel punct, lucrurile iau o întorsatură ciudată.

Cinderella (2015)

Când tatăl ei moare, frumoasa Ella are parte numai de necazuri din partea mamei ei vitrege. Transformată în slujnică și cu numele schimbat în Cenușăreasa, fata ar putea ușor să-și piardă speranța, dar ține la sfatul primit de la mama ei pe patul de moarte, “fii bună și ai curaj”. Viața Cenușăresei se schimbă o dată pentru totdeauna când în pădure dă peste un străin chipeș, despre care habar nu are că este chiar prințul regatului. Oare îl va mai întâlni?

sursă: https://www.cinemagia.ro/filme/cinderella-579061/

Pete’s Dragon (2016)

Aventurile unui băiat orfan pe nume Pete și cel mai bun prieten al său, Elliott, care se întâmplă să fie un dragon simpatic.

Activități distractive și educative pentru copii

Dacă v-ați plictisit de filme și copiii sunt dornici de ceva mai interactiv, ne-am gândit și la asta. Ți-am pregătit câteva activități super distractive, ușor de realizat, care vor ține copiii ocupați chiar și câteva ore.

1. Vânătoarea de comori (Scavanger hunt /Treasure hunt )

Poate ți se pare un joc care o să îți dea bătăi de cap, însă nu este cazul. Copiii sunt fascinați de lucrurile ascunse pe care trebuie să le găsească, deci cu puțină implicare din partea ta, acest joc le poate ocupa chiar și două ore copiilor, în funcție de complexitate.

Un element de luat în calcul atunci cand pregătești o vânătoare de comori este vârsta copiilor. Acest joc este perfect pentru copiii de la 3 ani în sus.

În cazul copiilor mici, indiciile trebuie să fie foarte intuitive, poate chiar o listă cu 10 imagini a obiectelor care trebuie găsite.

sursă:
https://www.kcedventures.com/blog/indoor-scavenger-hunt-for-kids

exemplu: Câte ferestre avem în casă? Câte animale de pluș?

Dacă copiii sunt la școală și știu să citească, poți complica jocul, cu mici ghicitori.

Poți gândi o vânătoare de comori tematică, de exemplu: Fructe și legume.

Copiii pot primi 10 ghicitori și un coș, unde să strângă fructele și legumele descrise în ghicitori, iar la final, sa vină și să le prezinte în fața ta. Un exemplu de ghicitoare: Seamănă cu-n castravete/ Dar e galbenă, nu-i verde./ Maimuțica de-ar avea/ Toată ziua ar mânca. (Răspuns: Banana)

Îți poți selecta câteva ghicitori preferate,în funcție de ceea ce ai în casă și ce poți folosi la joc, de aici.

2. Jucați-vă împreună cu familia „De-a v-ați ascunselea” sau „Leapșa”

Aceste jocuri distractive sunt printre preferatele copiilor și cu siguranță elimină orice stare de plictiseală.

3. Curcubeu din carton

sursă:
https://www.artbarblog.com/cardboard-rainbow-collage/

Ai nevoie de:

  • cartoane (poți decupa una din cutiile vechi pe care le ai în dulap)
  • bucăți de hârtie colorată, sau bucăți din hârtie de împachetat cadouri- cu cât mai colorate, cu atât mai bine
  • nasturi, mărgele, sclipici
  • lipici
  • sfoară pentru a agăța curcubeul (opțional)

Copiii vor avea nevoie de ajutorul tău cu pregătirea materialelor necesare acestui proiect; decuparea curcubeului din carton si a bucăților de hârtie.

Odată ce acestea sunt puse la dispoziție, îi poți lăsa în voie, la masa de lucru, pentru a-și exprima creativitatea.

Mai ales în aceste momente de izolare socială, trebuie să ne concentrăm pe lucrurile bune din viața noastră, să fim pozitivi, să fim veseli și plini de viață. Curcubeul este simbolul perfect. De aceea, este preluat de familii din întreaga Europă, care, cu ajutorul copiilor, realizează curcubee cât mai colorate și le așază la geam, pentru a-și exprima speranța că această perioadă este trecătoare.

PS: Aveți grijă la materialele cu dimensiuni ingerabile pentru copiii mici.

4. Jucați-vă „Mima pentru copii

Un joc foarte simplu și amuzant atât pentru copii, cât și pentru părinți. Puteți imita: meserii, persoane din familie, animale, personaje din poveste, obiecte de mobilier. Lăsați-vă creativitatea să zburde!

5. Puzzle-uri pentru cei mici

sursă:
https://unsplash.com/photos/AoX_1zm1NOM

Puzzle-ul este unul din jocurile potrivite pentru copiii de orice vârstă; în funcție de complexitatea lui, poate reprezenta o adevărata provocare chiar și pentru adulți!

Realizarea unui puzzle are o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea armonioasă a copilului tău. Atunci când rezolvă un puzzle, copiii își folosesc mâinile, degetele și fac mișcări precise pentru a potrivi piesele cu locurile lipsă. Astfel, ei devin mai siguri pe mișcările lor și mai pregătiți pentru momentul în care vor începe să scrie.

Pe lângă asta, le dezvoltă și coordonarea, în puzzle fiind implicat creierul și conexiunea acestuia cu ochii și mâinile în același timp.

Antrenează creativitatea și memoria, copiii fiind nevoiți să memoreze piesele care nu s-au potrivit la un moment dat pentru a le adauga mai târziu. Astfel, treptat, copiii se educă în a fi mai răbdători și perseverenți

6. Faceți marionete din șosete

E timpul să folosiți șosetele alea vechi sau desperecheate, într-o activitatea amunzantă.

De ce aveți nevoie? Câteva șoșete, preferabil vechi sau desperecheate, niște nasturi pe post de ochi și câteva bucăți de ață colorată pentru păr. Rezultatul? Niște personaje magice create împreună cu voi, cu care copii se pot juca.

7. Jocuri pentru copii – Labirint improvizat

Ai nevoie de:

  • hârtie creponată sau panglică mai lată
  • scoci

Practic, va trebui să lipești hârtia creponată pe perete într-un model zig-zag, înainte și înapoi, sus și jos, cât e holul de lung. Ideea este să creezi un „labirint” prin care copiii tăi să poată apoi să-și facă drum, cum ar fi labirinturile laser pe care le vezi deseori în filmele cu spioni.

Încearcă să faci labirintul suficient de provocator, încât copiii să nu se poată înghesui pe dedesubt, dar suficient de ușor încât copilul tău să nu fie frustrat și să renunțe.

https://www.itsalwaysautumn.com/diy-hallway-laser-maze-indoor-fun-for-kids.html

Dacă dorești să vezi aceasta activitate distractivă pusă în aplicare, îți sugerăm acest video:

8. Gimnastică pentru copii

Având în vedere faptul că stăm doar în casă, trebuie să fim creativi și cu privire la mișcarea zilnică pe care copiii trebuie să o facă, pentru a-și consuma energia și pentru a se dezvolta armonios.

Îți recomandăm să apelezi din nou la Youtube, unde găsești tot felul de exerciții de făcut în casă, în funcție de dificultatea dorită.

Noi îți sugerăm 2 video-uri, unul în română, deloc complicat, cu un cântecel distractiv pentru copii și unul cu indicații în limba engleză, mai complex.

Poate participa toată familia, urmăriți mișcările pe care ei le fac și vă bucurați de mișcare în confortul casei voastre și de timp de calitate petrecut împreună.

Motivează-i pe copii, oferindu-le mici recompense la finalul antrenamentului; fie că le oferi șansa de a alege ce să gătești pentru cină, fie că le promiți că le citești încă o poveste înainte de somn.

Ei se vor simți mult mai bine și mai determinați să continue exercițiile, chiar și atunci când sunt foarte obosiți, dacă au în minte faptul că îi așteaptă o mică răsplată la final.

9. Rețete de făcut împreună cu copiii

În această perioadă, îți propunem să-ți provoci copiii la activități de tip Micul bucătar. Implică-i în rețetele pe care le realizezi în fiecare zi, dându-le mici responsabilități: să amestece în făină, să taie fructele coapte, cu un cuțit de plastic, să se joace cu aluatul pentru pâine.

Pe lângă acestea, poți realiza câteva rețete ușoare, unde ei să se poată implica chiar mai mult. Astfel, poate le stârnești interesul pentru acest domeniu și le dezvolți creativitatea, pe lângă faptul că deprind niște abilități pe care cu siguranță le vor folosi în viață: gătitul, adaptarea la o situație existentă (prepararea unei mese cu ingredientele de care dispui la un moment dat).

Îți propunem 2 rețete ușor de făcut cu copiii, care nu necesită ingrediente deosebite, dar care sunt delicioase și vor fi pe placul întregii familii.

  1. Banana split pe băț
sursă:
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/videos/a51907/banana-split-pops-video/

Vei avea nevoie de:

  • 2-3 banane (bananele vor fi tăiate în jumătăți)
  • ciocolată cu lapte sau neagră, după preferințe
  • unt de cocos
  • bombonele colorate, cocos, alune sau nuci măcinate pentru decor
  • opțional: frișcă
  • bețe din lemn

Primul pas va fi să tai bananele în jumătăți, sa înfigi câte un băț în fiecare jumătate, sa le pui pe tavă (pe care ai așezat o bucata de hârtie de copt) și să le pui la congelator. Va fi nevoie de aproximativ 2 ore pentru ca bananele să înghețe.

Așteptarea este cea mai grea parte. Dacă nu aveți răbdare, poți sări peste acest pas și să nu înghețați bananele. Vor fi mai moi, însă sunt la fel de delicioase!

Adaugă ciocolata într-un castronel și las-o la topit în cuptorul cu microunde, pentru aproximativ 40-60 secunde. Un extra sfat este să adaugi o linguriță cu unt de cocos în ciocolata topită. Va oferi ciocolatei un luciu deosebit, o va face mai lichidă și, atunci când banana este mușcată, ciocolata se va crăpa ca o coajă magică. Din nou, dacă nu ai unt de nucă de cocos acasă, poți sări și peste acest pas.

Se toarnă bombonele colorate, fulgi de cocos, bucățele de nucă/ alune (după preferințe), într-un bol mic. Înmoaie partea superioară a fiecărei banane congelate în ciocolată, apoi presară bomboanele deasupra. E momentul perfect să lași creativitatea copiilor tăi să își spună cuvântul.

Se pun bananele înapoi, pe foaia de copt și congelează-le din nou, până când ciocolata este fermă, aproximativ 15 minute.

sursă:
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/videos/a51907/banana-split-pops-video/

Dacă dorești, poți adăuga și frișcă pe vârful bananelor și atât, e gata! Vă puteți bucura împreună de rezultatul delicios!

2. Mini pizza cu blat de chiflă

sursă:
https://lifemadesimplebakes.com/5-ingredient-pizza-bagel-bites/

Vei avea nevoie de :

  • 2-3 chifle, pe care le tai în jumătăți
  • sos de roșii
  • cașcaval sau mozarella
  • salam/șuncă, după preferințe, tăiate în bucățele mici
  • busuoic/pătrunjel proaspăt (opțional)

Pregătește chiflele tăiate și restul ingredientelor, în boluri, pe masă. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 175 grade. Copiii pot întinde câte o lingura cu sos de roșii pe fiecare jumătate de chiflă.

Partea a doua constă în așezarea cașcavalului, pe fiecare chiflă în parte, urmând să adăugăm mezelurile, bucăți, pe deasupra. Din nou, este o activitate super ușor de realizat alături de copii.

sursă:
https://lifemadesimplebakes.com/5-ingredient-pizza-bagel-bites/

Se dă tava la cuptor, pentru 8-10 minute, până se topește cașcavalul. Dacă ai la îndemână, poți adăuga busuioc sau pătrunjel proaspăt, deasupra, atunci când sunt gata.

Copiii se vor bucura de o satisfacție imensă, știind că au contribuit la realizarea rețetelor, alături de părinții lor.

Pe lângă timpul de calitate petrecut împreuna, ei descoperă faptul că gătitul este o activitate distractivă și super utilă!

Bonus

Există multe website-uri care, în aceasta perioadă, pun la dispoziție o mulțime de materiale interesante și educaționale pentru părinți și pentru copii.

Printre acestea se numără NASA, pe site-ul cărora puteți accesa diferite video-uri, jocuri, puzzle-uri pentru copii ( Click aici pentru toate materialele de copii).

Un alt link util este cel al muzeelor din România, care oferă tur virtual și imagini panoramice. Dă click aici pentru a afla mai multe.

Ca și o ultimă recomandare, cei de la Creatissimo au zeci de idei creative și distractive pentru copii, pentru ca aceștia să nu se plictisească și să petreacă timpul liber dezvoltându-și diferite abilități, printre care și cele de lucru manual. Intră pe site și vezi care din ele îți fac cu ochiul, ție și copiilor tai.

Dacă te-ai gândit să printezi materiale de colorat pentru copii, dar nu știi exact de unde să le iei și nici nu ai chef să cauți, ne-am ocupat și de asta și îți atașam link-ul unui site care oferă zeci de astfel de pagini, numai bune de printat și colorat! Este vorba de Bonton TV (click aici) și 123Kids Fun (click aici).

În loc de concluzii

Deoarece perioada de izolare este una destul de lungă, am adus laolaltă cât mai multe idei de petrecere a acestui timp liber, într-un mod cât mai plăcut și educativ, în prezența copiilor tăi.

Deși toate activitățile prezentate au o componentă distractivă (care este foarte importantă pentru copiii, pentru stârnirea interesului), mare parte din ele au și scopul de a-i responsabiliza pe cei mici și le dezvoltă diverse abilități.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă care ne încearcă, asta nu înseamnă că nu putem folosi acest timp în favoarea noastră.

Privește-o ca pe o oportunitate, o șansă de a citi cartea pe care o amâni de atâta timp, de a te reconecta cu cei dragi, de a încerca rețetele pe care le salvezi mereu pe Facebook și încă nu ai apucat să le testezi, de a suna rudele îndepărtate pentru a afla cum mai este viața lor.

Noi vă urăm multă sănătate și ca de obicei, spor în toate!

Să ne auzim cu bine.

Citește și articolul despre “Cum să elimini plictiseala în vacanța de iarnă a copilului tău” aici

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top