Cum să îți ajuți copilul cu anxietate de separare – 5 sfaturi utile – Helperz Blog

Lectură de: 3 minute

“Mami, nu pleca!!!!”

Lacrimile, lipirea de picioare, strigătele – știm cu toții cum funcționează anxietatea de separare. Ne agită doar gândindu-ne la asta.

Jean Mercer, psiholog în dezvoltare și autor al blogului Child Myths (Mituri legate de copii), ne spune care sunt cele mai bune modalități de a face față anxietății care poate însoți tranziția de la stat acasă (în vacanțe sau datorită contextului pandemic) la întoarcerea în colectivitate.

Am strâns laolaltă câteva sfaturi excelente despre cum să să ne ocupăm de anxietate și tranzițiile de separare din propriile noastre familii, care sperăm să îți fie de folos în gestionarea acestor episoade.

1. Faceți o tranziție treptată

Într-o situație care necesită orice fel de ajustare, este mai bine să lași copiii să o experimenteze în doze mai mici. „Vezi dacă poți programa o trecere treptată în ceea ce privește îngrijirea copiilor preșcolari”, spune Mercer.

„Fie că e vorba de îngrijirea copiilor de către o bonă sau alt personal calificat, la grădiniță sau creșă, ai putea să iei în calcul o adaptare treptată, două ore pe care să le petreceți împreună în acel contex, după care să plecați de acolo amândoi. În timp, reduceți timpul pe care îl petreceți împreună, până când copilul se obișnuiește să rămână acolo fără prezența ta.”

Lăsând copilul să experimenteze tranziția puțin câte puțin, poate ajuta în a face față ideii de a se separa de tine.

2. Nu te strecura afară!

Mulți părinți cred că, dacă pot pleca în timp ce copilul nu privește, este posibil ca acesta să nu simtă anxietate de separare, însă situația e chiar pe dos.

„Când te strecori afară, atunci copilul are impresia că ar fi bine să stea cu ochii pe tine tot timpul, să evite ca acest lucru să se întâmple și în viitor”, spune Mercer.

Pregătește-ți plecarea, anunță-l unde mergi și cât stai și nu uita să îți iei rămas-bun. În caz contrar, copilul tău poate fi îngrijorat că vei dispărea fără avertisment, atunci când te pierde din vedere.

3. Creați un ritual de rămas bun

A avea o rutină de rămas bun poate fi cheia; poate fi ceva simplu, ca o îmbrățișare sau un pupic, poate este o strângere a mâinii. Important este ca momentul plecării să fie marcat de un simbol.

„Dacă copilul știe și înțelege că așa îți spui la revedere și că te vei întoarce, șansele de a intra în panică și de a avea o stare anxioasă scad considerabil, decât dacă ieși pe ușă și dintr-o dată și nu te mai poate găsi”, subliniază Mercer.

4. Minimizează stresul înainte de începerea școlii/grădiniței

Toată lumea e fan vacanțe, însă oricât de distractive ar fi, încearcă să le planifici astfel încât să nu se încheie brusc, odată cu începerea unui nou an școlar.

„Revenirea din vacanță este un moment stresant”, ne spune Mercer. „Planifică-ți o perioadă de tranziție, pentru a minimiza stresul și pentru a crea un mediu familiar, menit să îl liniștească pe cel mic, pe măsură ce se apropie prima zi de școală sau grădiniță”.

5. Fii atent la tine însuți și la indiciile emoționale

„Copiii pot simți când sunteți anxioși sau preocupați de ceva; ei înțeleg lumea înconjurătoare raportându-se la experiențele, trăirile la care sunt expuși și stările emoționale în care sunt crescuți”, spune Mercer, referindu-se la procesul prin care sugarii și copiii mici, de la vârsta de 4-5 luni, preiau stările și expresiile faciale ale părinţilor.

Deci, dacă ești îngrijorat de ceva, deși nu îl verbalizezi, copilul tău poate prelua vibrația, starea în care te afli și poate deveni, la rândul lui, anxios.

În loc de concluzii

Anxietatea de separare la copii este ceva normal și majoritatea părinților experimentează aceste episoade trecătoare, dar dificile.

Ajută-l pe cel mic să fie pregătit să rămână fără tine în preajmă, folosindu-te de diferite contexte: lasă-l câteva ore la bunici în weekend, roagă-ți prietenii să se joace cu el cât tu mergi la coafor, du-l la activități extrașcolare ce se desfășoară pe perioade scurte de timp. Astfel, trecerea va fi treptată, iar el va deveni mai independent și va trata lipsa ta temporara ca pe ceva normal, iar anxietatea va dispărea!

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top