Ce este bullying-ul și cum gestionezi acest fenomen

Bullying-ul este un cuvânt auzit tot mai des în ultimii ani. În general, victimele acestui fenomen sunt copiii și adolescenții, care pot fi marcați profund de o experiență în care domină dezechilibrul de putere.

În acest articol, vei afla concret ce este bullying-ul, cum îi poate afecta pe copiii și cum poți să intervii în gestionarea consecințelor pe care le atrage acest fenomen complex.

Bullying-ul, formă de hărțuire ce provoacă disconfort

În termeni simpli, bullying-ul poate fi definit drept o agresiune efectuată în mod repetat și menită să provoace disconfort. Este vorba despre agresiunea verbală, fizică sau psihologică, exercitată de către o persoană sau un grup de persoane asupra unei victime. Acest comportament se poate manifesta sub diferite forme, precum amenințări, glume răutacioase, comentarii sau violență fizică.

Bullying-ul este un fenomen întâlnit la ordinea zilei în școli. Pentru a face un coleg să se simtă umilit și stânjenit în fața celorlalți, unii copii abuzează de dezechilibrul de putere sau folosesc orice alte mijloace pentru a pune într-o lumină nefavorabilă victima.

Lovituri, dezvăluiri de informații, tachinări, critici, excluderea din cercul de prieteni sau răspândirea de zvonuri neadevărate – acestea sunt câteva dintre cele mai frecvente forme de agresiune ce pot fi încadrate ca bullying. În funcție de comportamentul adoptat, scopul agresorului (bullies) poate fi distrugerea reputației victimei, sabotarea bunăstării acesteia, creșterea în ochii celorlalți prin evidențierea unor diferențe de putere între el și victimă (dn punct de vedere financiar, fizic etc.)

Cyberbullying-ul, hărțuire și amenințare în mediul online

Copiii – și mai ales adolescenții – nu sunt străini de tehnologie și de avansul acesteia. Mulți dintre ei au deja conturi pe platforme de socializare, unde pot deveni foarte ușor victime ale cyberbullying-ul. În esență, acesta diferă de bullying doar prin faptul că se desfășoară în mediul online și nu implică putere fizică.

Și în acest caz, există numeroase forme de manifestare: umilirea victimei prin împărtășirea de fotografii jenante în spațiul public, trimiterea unor mesaje rău intenționate (cum ar fi amenințări) sau intimidarea prin diverse comentarii. Acest fenomen relativ nou a apărut odată cu dezvoltarea și răspândirea tehnologiei, internetul fiind locul unde oricine își poate ascunde identitatea.  

Semne că un copil este victimă a bullying-ului

Acum că ai o idee generală despre ce este bullying-ul, important e să îți dai seama dacă adolescentul sau copilul tău este victimă a acestui fenomen, pentru că majoritatea victimelor evită să vorbească despre experiența care le-a provocat stres, disconfort și umilință. Iată câteva dintre cele mai comune semne că un copil este agresat la școală în mod repetat:

  • dureri de cap, dureri de stomac și pierderea apetitului

Agresiunile provoacă stres și anxietate, care se pot manifesta inclusiv pe plan fizic, prin dureri de cap și dureri de stomac. Dacă un copil se confruntă tot mai frecvent cu acestea, poate fi vorba despre un disconfort psihologic, întâmpinat în mod repetat la școală sau în cercul de prieteni. Schimbarea obiceiurilor alimentare este un alt potențial semn al faptului că un copil trece prin experiențe neplăcute la școală, despre care evită să vorbească;

  • tendința de izolare socială

Una dintre consecințele bullying-ului este tendința de izolare socială și adoptarea unui comportament solitar. Copilul care este victima unor agresiuni la școală nu mai vrea să participe la activități de grup, nu mai este interesat sau entuziasmat de ieșirile cu prietenii sau chiar este exclus din cercul de prieteni;

  • evitarea interacțiunilor cu familia

Mulți dintre copiii care sunt victime ale bullying-ului suferă în tăcere și nu își exprimă sentimentele. Reprimarea suferinței emoționale nu face decât să le îngreuneze situația și interacțiunile cu ceilalți, inclusiv cu cei mai apropiați. Aceștia evită să vorbească cu părinții despre ceea ce li se întâmplă zilnic la școală și pot deveni emotivi atunci când activitatea școlară devine subiect de discuție.

Măsuri pe care le poți lua pentru gestionarea bullying-ului

Consecințele bullying-ului sunt numeroase: 

  • probleme de sănătate, 
  • izolare socială, 
  • scăderea încrederii în sine, 
  • apariția depresiei, 
  • scăderea perfomanței școlare etc. 

În acest sens, părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor, să le ofere atenție și sprijin pentru a îi încuraja să se deschidă. De asemenea, ei trebuie să colaboreze cu profesorii și să le vorbească despre situația pe care o experimentează copilul.

Un psihoterapeut poate interveni pentru a îl ajuta pe cel mic să își manifeste sentimentele și pentru a contribui în mod activ la gestionarea consecințelor pe care fenomenul de bullying le atrage pe termen lung. 

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top