Concediu medical îngrijire copil bolnav 2024: tot ce trebuie să știi

Dacă în sezonul rece îți faci probleme că ai copilul răcit foarte des (știm cazuri de copii care merg 3 zile la grădiniță și apoi stau 10 zile acasă, iar apoi ciclul se repetă) și că trebuie să îți iei concediu medical propriu, trebuie să ai în vedere că este dreptul tău să beneficiezi de concediu medical de îngrijire a copilului bolnav, iar angajatorul nu te poate concedia din acest motiv.

Este un concediu medical diferit de cel pe care ti-l iei cand ești tu bolnav și  legea acordă acest drept pentru copiii în vârstă de până la 7 ani.

Cine poate beneficia de concediu medical pentru îngrijire copii?

De acest concediu pot beneficia ambii părinți, părinții adoptivi, tutorii sau persoanele care au luat în plasament copilul în vârstă de până la 7 ani. În cazul copilului cu afecțiuni grave acest drept se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Așadar, oricare dintre părinți poate solicita de acest tip de concediu medical.

Condiții de acordare a concediului medical de îngrijire copii

Într-un an calendaristic se acordă un număr maximal de 45 de zile de concediu de  îngrijire a copilului bolnav pentru fiecare copil în parte, cu mențiunea că dacă se impune durata poate fi mărită, dar numai în cazul afecțiunilor grave.

Condiția de bază pentru acordarea acestui drept este ca persoana care solicită concediul medical să fi avut contribuții la sănătate cel puțin 6 luni în ultimul an, calculul contribuțiilor nefăcându-se pe an calendaristic. Adică, dacă concediul medical se acordă în luna februarie, calculul lunilor de contribuție se face pentru perioada: august – ianuarie. Practic, persoana care are dreptul să beneficieze de acest drept trebuie să fie asigurată la CAS (casa de asigurări de sănătate) pe o perioadă de cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare lunii în care se acordă concediul medical de îngrijire a copilului bolnav.

Cum se obține concediul medical de îngrijire a copilului bolnav

Concediul medical de îngrijire a copilului bolnav se acordă de către medicul de familie al copilului, medicul specialist (pediatru, spre exemplu), medicul din ambulatoriu sau spital (adică medici care au contract cu Casa de Asigurări Sociale). Indiferent de la cine se obține concediul medical, acesta nu mai trebuie vizat de către medicul de familie.

Pentru eliberarea certificatului de concediu medical cu codul 09 privind îngrijirea copilului bolnav, ambii părinți trebuie să aibă adeverință de la locul de muncă cu numărul de zile de concediu de care au beneficiat în ultimul an, iar zilele de concediu trebuie să fie defalcate pe concediu medical, respectiv concediu medical de îngrijire a copilului. Este nevoie de această diferențiere pentru că într-un an o persoană are dreptul la 30 de zile de concediu medical pentru sine și 45 de zile de concediu pentru îngrijirea copilului bolnav.

Medicul de familie are dreptul să acorde concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu o durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune. Iar, medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical cu durată de cel mult 30/ 31 de zile calendaristice.

Cum se calculează indemnizația de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav

Zilele de concediu medical de îngrijire a copilului bolnav se calculează ca 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din ultimul an de cotizare (baza de calcul).

De exemplu dacă media salariilor  brute obținute în ultimele 6 luni este de 4.500 lei pe lună brut, atunci indemnizația de concediu se va calcula astfel:

În primă fază calculăm 85% din 4.500 lei pentru a afla baza de calcul pentru zilele de concediu, care în acest caz înseamnă 3.825 lei. Apoi, se împarte suma obținută, 3.825 lei, la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă pentru a se obține indemizația pe zi.

Indemnizația pe zi se îmnulțește cu numărul de zile de concediu medical de îngrijire copii avute în luna respectivă. Pentru această simulare de calcul, să presupunem că avem 21 de zile lucrătoare. Indemnizația pe zi rezultată este de 182,14 lei. Dacă calculăm salariul brut pe zi raportat la salariul întreg, atunci suma este de 214, 28 lei/ zi (adică 4.500 lei / 21 zile = 214,28 lei/ zi). Practic, pentru acele zile veți primi 910,7 lei în loc de 1071,4 lei.

La concediile medicale pentru adulți procentul de calcul diferă în funcție de gradul de urgență și tipul de concediu diferențiat printr-o serie de coduri. Acest procent se raportează la media veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare lunii intrării în concediul medical, după cum urmează:

  • 01 – Boală obișnuită: 75%;
  • 02 – Accident în timpul deplasării către și de la locul de muncă: 80-100%;
  • 03 – Accident de muncă: 80-100%;
  • 04 – Boală profesională: 80-100%;
  • 05 – Boală infecto-contagioasă din grupa A: 100%;
  • 06 – Urgență medico-chirurgicală: 100%;
  • 07 – Carantină: 75%;
  • 08 – Sarcină și lăuzie: 85%;
  • 10 – Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru: mai puțin cu 25%;
  • 11 – Trecerea temporară în altă muncă: mai puțin cu 25%;
  • 12 – Tuberculoză: 100%;
  • 13 – Boală cardiovasculară: 75%;
  • 14 – Neoplazii, SIDA: 100%;
  • 15 – Risc maternal – 75%.

Printre cele mai frecvente afecțiuni pentru care salariații solicită concediu medical se numără: Hipertensiune, Infecții acute ale cailor respiratorii superioare, Dorsalgii (dureri de spate), Hernie de disc, Toxiinfecție alimentară sau pentru diferite tratamente pentru motive legate de reproducție.

După cum am scris și la începutul acestui articol, trebuie să știi că a primi concediu medical atunci când copilul este bolnav reprezintă dreptul oricărui părinte.

Iar indemnizaţia pentru un astfel de concediu se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, adică nu-l costă nimic pe angajator.

Este adevărat că în perioada în care nu mergi la serviciu activitatea firmei poate fi mai redusă, dar trebuie să ai în vedere liniștea ta și sănătatea copilului tău.

O alternativă ar mai putea fi aceea de a apela la o bonă verificată și cu care deja ai construit o relație de încredere. Helperz este facilitatorul tău pentru a crea această relație.  

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top