Concediul prenatal: aspecte legale, idei de activități și pregătire pentru naștere

Așa cum sugerează și denumirea, concediul prenatal este un beneficiu acordat salariatelor care urmează să devină mame, în perioada de dinaintea nașterii. Dacă te afli printre ele, este important să îți cunoști din timp drepturile și perioadele de concediu care ți se cuvin.

În acest articol, vom vorbi despre cele mai importante aspecte legale privind concediul de maternitate, vom oferi viitoarelor mămici idei de activități în perioada de dinaintea nașterii și inclusiv sfaturi pentru pregătirea corectă a bagajului înainte de momentul cel mare.

Cadrul legal pentru concediul prenatal

Începem acest articol elaborat cu o parte informativă despre concediul prenatal, pentru care se folosește și denumirea de concediu de maternitate. În terminologia legală, concediul de maternitate face referire la ambele perioade: prenatală și postnatală. Câteva dintre informațiile pe care trebuie să le cunoască orice mamă sunt cele privitoare la numărul de zile de concediu, plata acestuia și condițiile de încadrare la indemnizația de maternitate.

 

Concediul prenatal este reglementat prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate. În temeiul acestei legi, salariata care urmează să devină mamă are dreptul la 126 de zile calendaristice de concediu de maternitate, împărțite după cum urmează:

  • Concediu prenatal: 63 de zile pentru sarcină
  • Concediu postnatal: 63 de zile pentru lăuzie.

Dacă ești însărcinată și lucrezi, ai dreptul de a intra în concediul prenatal în luna a șaptea de sarcină, cu aproximativ 63 de zile de naștere. În acest moment, poți intra în concediul de maternitate, care însumează concediul prenatal și postnatal.

Așa cum am menționat anterior, concediul de maternitate poate fi acordat pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere și pe o perioadă de 63 de zile după momentul nașterii. Dacă ai permisiune de la medic, există posibilitatea de a compensa zilele între ele, cu respectarea condiției de a păstra cel puțin 42 de zile pentru concediul postnatal.

Cine plătește concediul prenatal

Un aspect foarte important, care diferențiază concediul prenatal de cel de creștere a copilului, este acela că prenatalul se acordă de către angajator. Acestuia îi revine responsabilitatea de a calcula valoarea indemnizației de maternitate și de a o plăti angajatei.

În calitate de salariată care urmează să devină mamă, ai la rândul tău obligația de a prezenta certificatul medical emis conform legii, cel târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care s-a oferit concediul. Poți obține acest document de la medicul de familie și îl predai ulterior angajatorului.

Pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate, trebuie să te încadrezi în următoarele cerințe:

  • Să ai domiciliu/reședința pe teritoriul României;
  • Să dovedești starea de graviditate prin prezentarea unui certificat eliberat de medic;
  • Sa fi cotizat pentru o perioadă de cel puțin 6 luni la contribuția de concedii și indemnizații. Dacă ești salariată, probabil știi deja că plata acestei contribuții revine lunar angajatorului. În schimb, dacă obții venituri ca persoană fizică autorizată, trebuie să efectuezi plata contribuțiilor prin contract de asigurare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

În altă ordine de idei, ca să poți fi plătită în perioada concediului de maternitate, trebuie să îți fi plătit contribuțiile aferente în ultimele șase luni. La stagiul de cotizare se iau în calcul inclusiv perioadele de concediu medical, pensia de invaliditate, perioada de studii și concediul de creștere a copilului.

În cazul concediilor medicale prevăzute de OUG nr. 158/2005, se ia în considerare indemnizația de asigurare socială. Cât despre pensia de invaliditate, venitul care se ia în calcul este salariul de bază minim brut pe țară. În cazul studiilor, este necesar să fi urmat cursurile de zi ale unei facultăți și să fi absolvit, fiind luat în considerare salariul de bază minim brut pe țară. În anul 2022, valoarea acestuia este de 2.550 lei.

Una dintre cele mai frecvente întrebări privind concediul și indemnizația de maternitate este cea referitoare la posibilitatea salariatelor care și-au pierdut serviciul cu câteva zile/luni înainte de a intra în concediu prenatal sau postnatal. În temeiul aceleiași legi menționate mai sus (OUG 158/2005, art. 23, alin. 2), de concediu și indemnizație de maternitate beneficiază inclusiv salariatele gravide care nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat și încetării plății contribuției de asigurări.

Cum te pregătești de concediul de maternitate?

Suficient cu partea legală. Să trecem la un capitol mai vesel și să vorbim despre lucruri pe care să le faci înainte și în perioada concediului prenatal, acea perioadă plină de emoții și nerăbdare, în care ai timp să reflectezi și să te deconectezi de la agitația zilnică de la lucru.

Concediul prenatal este momentul în care iei pauză de la serviciu și te bucuri de timp liber, în care te poți pregăti pentru clipa în care îți vei cunoaște bebelușul. Există o mulțime de lucruri pe care mamele pot să le facă înainte de sosirea copilului, iar noi am adunat câteva sfaturi și idei pentru această etapă din viața lor.

Înainte de a vorbi despre ce poți face în timpul concediului de maternitate, iată trei lucuri pe care să le faci înainte:

1. Cunoaște-ți drepturile

Motivul pentru care am început acest articol cu partea legală privitoare la concediul de maternitate este acela că viitoarele mămici trebuie să își cunoască drepturile. Legile sunt diferite de la o țară la alta, iar în România acestea sunt bine reglementate de foarte multă vreme. Este important să știi câte zile durează concediul de maternitate, când poți pleca de la serviciu și cine va plăti indemnizația de maternitate. La aceste întrebări am încercat să răspundem în prima parte a articolului. Un alt subiect de interes pentru viitorii părinți este acela privitor la concediul și indemnizația de creștere a copilului, despre care am vorbit într-un articol anterior și pe care te invităm să îl citești dacă ai nelămuriri cu privire la acest subiect;

2. Decide când vei intra în concediu

O decizie destul de delicată este cea privitoare la momentul în care să intri în concediu. Deoarece concediul prenatal este opțional, poți alege să rămâi la serviciu până înainte de naștere. Deci, ai două opțiuni: intri în concediu cu câteva săptămâni înainte de naștere (nu mai devreme de luna a șaptea) sau lucrezi până la naștere.

Multe dintre viitoarele mămici preferă să ia o pauză bine meritată de la serviciu și să folosească zilele de concediu prenatal pentru a se pregăti de naștere, inclusiv din punct de vedere emoțional. Pe de altă parte, există și viitoare mame care preferă să meargă la serviciu până în ultimul moment, pentru a își ține mintea ocupată și pentru a nu fi nevoite să aștepte acasă, poate chiar singure, clipa nașterii.

Ambele variante sunt posibile, așa că decizia îți aparține în totalitate. Ia-ți suficient timp pentru a face o alegere și ține cont de starea fizică și emoțională în care te regăsești;

3. Pune bani deoparte

Chiar dacă vei fi în concediu plătit, întotdeauna este bine să ai bani puși deoparte înainte de naștere. Este un lucru de care să ții cont încă din momentul în care afli că ești însărcinată. Cu siguranță ai planificat deja bugetul pentru spitalizare și pentru toate cele necesare, dar există șanse mari să apară cheltuieli neprevăzute, așa că este bine să ai o rezervă generoasă de bani.

Lucruri pe care să le faci în concediul prenatal

Acum, să vedem ce lucruri folositoare, relaxante și/sau distractive poți face în perioada de concediu prenatal:

1. Reorganizează-ți rutina

Dacă înainte erai obișnuită să te trezești de dimineață, să pregătești micul dejun și să pleci la serviciu pentru următoarele 8 ore sau chiar mai mult, acum rutina ta se va schimba radical. Pentru că bebelușii fericiți au mame fericite, poți începe prin a te gândi la ceea ce îți place să faci. Cum îți vei ocupa timpul? Cu siguranță te vei odihni mai mult, pentru că odihna este esențială pe tot parcursul sarcinii.

Schimbarea este inevitabilă și va interveni din nou atunci când vei naște și când rutina ta se va modifica radical, din nou. Acordă-ți timp pentru a îți da seama ce program ți se potrivește și fii deschisă la schimbare. O atitudine pozitivă te va ajuta să te adaptezi mai ușor la noul stil de viață;

2. Relaxează-te

Creșterea unui copil poate părea de multe ori o provocare. Pentru că urmează o perioadă intensă în viața ta, poți folosi concediul prenatal pentru a te odihni, așa cum îți sugeram mai devreme. Dacă te simți stresată și emoțiile te copleșesc, avem o idee care te-ar putea ajuta: practică tehnici de respirație. Acestea îți vor fi de folos atât în perioada de dinaintea nașterii, cât și în timpul travaliului;

3. Meditează

O altă modalitate prin care te poți relaxa înainte de sosirea bebelușului este meditația. Gestionarea emoțiilor este dificilă în viața de zi cu zi, ceea ce se amplifică în perioada sarcinii. Meditația poate fi un mijloc util de a face față la stres și stările de anxietate. Poți considera meditația un moment de liniște, în care te concentrezi pe respirație și devii conștientă de gândurile care îți trec prin minte, astfel încât să te poți elibera ulterior de ele.

Meditația te ajută să găsești pacea interioară și să te conectezi cu tine însăți. Iată câteva beneficii asociate meditației în timpul sarcinii:

  • Reducerea anxietății și stresului;
  • Scăderea riscului de depresie postnatală;
  • Obținerea unui somn odihnitor;
  • Stabilizarea ritmului cardiac;
  • Îmbunătățirea capacității de concentrare

4. Scrie în jurnal

Deși poate părea ușor copilăresc, a scrie în jurnal este de fapt o modalitate foarte bună de a te elibera de gândurile care te copleșesc. De asemenea, paginile jurnalului pot fi martore la întreaga poveste a sarcinii, căci poți surprinde în scris momente speciale, de care îți vei reaminti zâmbind atunci când vei reciti.

Tranziția de la rutina cu care erai obișnuită la concediul prenatal, când nu mai mergi la serviciu și nu te mai afli în compania colegilor, poate fi dificilă. Scrierea gândurilor într-un jurnal te poate ajuta să îți înțelegi sentimentele. Ulterior, îți va fi mai ușor să găsești un echilibru și să gestionezi emoțiile conflictuale.

Multor persoane le este greu să se exprime atunci când vine vorba de sentimentele lor. Păstrarea unui jurnal poate fi benefică în eliberarea de anxietate, deoarece întotdeauna este bine să ne eliberăm de gânduri, iar scrisul este cu siguranță o modalitate bună de a face acest lucru. Cum te simți vizavi de noua rutină? Dar vizavi de plecarea de la serviciu? Dacă nu ești confortabilă să comunici răspunsurile la aceste întrebări unei persoane apropiate, jurnalul îți va fi întotdeauna la îndemână;

 5. Integrează sportul în rutina ta

Dacă ai aprobare din partea medicului, integrarea sportului în rutina zilnică îți poate schimba experiența travaliului și nașterii. Pe lângă faptul că te ajută să îți pregătești corpul și să capeți o mai mare rezistență, exercițiile fizice sunt eficiente și în eliberarea de stres. Alege exercițiile care te fac să te simți confortabil și care nu pun în pericol sănătatea ta și a bebelușului. Ascultă-ți corpul și ține cont de sfaturile medicului.

Yoga, aerobicul, stretchingul, înotul sunt câteva dintre activitățile fizice preferate ale femeilor însărcinate. Fiind ultima etapă a sarcinii, în trimestrul trei nu trebuie să faci exerciții intense.

Înscrierea la o clasă de yoga dedicată femeilor însărcinate poate fi o idee foarte bună. Antrenamentele sunt blânde și menite să ajute inclusiv în momentul travaliului și nașterii. Orice sport ai alege, nu uita să te hidratezi corespunzător, să nu depui mai mult efort decât trebuie și să iei pauze de fiecare dată când ai nevoie;

6. Socializează

În concediul prenatal, atunci când ești departe de colegii de la serviciu și simți nevoia de comunicare, îți poți face noi prieteni pentru a socializa și împărtăși experiențe comune. În prezent, este foarte ușor să cunoști alte persoane care se află în aceeași postură ca tine. Platformele de socializare găzduiesc numeroase grupuri de mămici, unde femeile care sunt sau urmează să devină mame își povestesc experiențele, își dau sfaturi și se sprijină emoțional una pe cealaltă;

7. Organizează camera bebelușului

Dacă până acum programul încărcat nu ți-a permis să te ocupi de organizarea camerei micuțului, acum e momentul! Este un prilej bun să te asiguri că toate obiectele cumpărate au loc în cameră, să despachetezi, să sortezi și așezi hainele, să pictezi pereții sau orice altă activitate pe care o implică amenajarea camerei copilului și care nu necesită prea mult efort. Nu te obosi și acceptă ajutorul celor dragi.

Aranjarea camerei este o activitate plină de emoție pentru viitorii părinți, mai ales dacă se află pentru prima dată în această ipostază. Asigură-te că toate lucrurile sunt așezate la locul lor, nu numai pentru ca încăperea să arate bine, dar și pentru a îți fi mai ușor să le găsești ulterior, atunci când vei avea nevoie de ele;

 

8. Creează un album foto

Fiecare fotografie are o poveste, așa că un album în care să surprinzi etapele sarcinii sau ultimele zile înainte de sosirea bebelușului este un mod prin care îți vei aminti de una dintre cele mai frumoase perioade din viața ta, retrăind emoția cu fiecare fotografie. Dacă tot vorbim de fotografii, nu este prea devreme să rezervi o ședință foto profesională pentru botez sau pentru primele zile după venirea copilului.

Poți căuta un fotograf pe internet sau poți cere sugestii de la prieteni. Chiar dacă fotografii au exeperiență în acest sens, nu este o idee rea să cauți și tu câteva idei de poze, mai ales dacă îți dorești ceva unic;

9. Învață cum se folosesc echipamentele pentru bebeluși

Pentru că în sfârșit te bucuri de puțin timp liber, concediul prenatal constituie o ocazie bună să descoperi cum se folosesc de fapt toate echipamentele pe care le-ai cumpărat pentru îngrijirea bebelușului. De exemplu, scaunul auto. Ați încercat până acum să montați scoica? E bine ca aceasta să fie pregătită din timp și să nu o instalați în ultimul moment.

Același lucru e valabil și pentru cărucior. Este indicat să te obișnuiești cu modul de folosire a landoului și cu alte accesorii ale căruciorului încă de dinainte să naști. Exersând din timp și testând caracteristicile sale, îl vei putea folosi cu încredere atunci când vine momentul.

Dacă ai cumpărat și alte echipamente, aparate sau obiecte pentru camera bebelușului, le poți despacheta și testa chiar acum. Nu numai că înveți să le folosești corect, dar sesizezi și eventuale defecte, dacă este cazul;

10. Aprovizionează-te cu produse de uz casnic

Un aspect care îți poate scăpa înainte de naștere este cel referitor la produsele de uz casnic. Ultimul lucru de care ai nevoie este să rămâi fără lucruri esențiale în casă la nevoie, după ce bebelușul vine pe lume și tot timpul tău este dedicat lui. Prosoape de hârtie, șampon, săpun, pastă de dinți, produse de curățare – acestea sunt câteva dintre articolele pe care le folosim la ordinea zilei și care nu trebuie să lipsească din casă;

11. Asigură-te că animalele de companie au tot ce le trebuie

Dacă printre membrii familiei tale se numără și unul sau mai multe animale de companie, este esențial să te asiguri că aceștia au tot ce le trebuie și că ai stocuri suficiente de alimente, medicamente și jucării. Poți ruga pe cineva să te ajute cu vizitele la veterinar, atunci când este cazul, și cu aprovizionarea;

12. Verifica sertarul cu medicamente

Șansele să ai deja un sertar cu medicamente acasă sunt foarte mari. Oricine trebuie să aibă la îndemână calmante, bandaje și alte lucruri care ar putea fi de folos în cazul unei urgențe medicale. Dacă tu sau un alt membru al familiei urmați un tratament, este bine să faci inventarul sertarului cu medicamente și să te asiguri că tu și familia ta aveți tot ce vă trebuie înainte de sosirea bebelușului;

13. Găsește un medic pediatru

La scurt timp după externare, bebelușul tău va trebui să fie văzut de un medic pediatru. E important să alegi un medic cu recomandări bune. Chiar dacă optezi și pentru un pediatru, bebelușul trebuie să fie înscris și la medicul de familie pentru vaccinuri, rețete și consultații;

14. Gândește-te la carieră

În cazul în care timpul îți permite să te relaxezi, să meditezi și să reflectezi asupra lucrurilor din jurul tău, poți folosi zilele de concediu prenatal pentru a îți pune la punct planurile de carieră. Poate îți dorești un nou job atunci când îți vei relua activitatea profesională sau poate nu mai vrei să lucrezi într-o companie și dorești să pornești propria afacere sau să devii freelancer. Totuși, este foarte posibil ca viziunea și dorințele tale să se schimbe adesea pe parcursul concediului de maternitate, așa că nu petrece foarte mult timp încercând să găsești răspunsuri concrete;

15. Bucură-te de activitățile preferate

Concediul prenatal înseamnă ultimele luni, săptămâni sau zile înainte de naștere, după care schimbarea este inevitabilă. După venirea pe lume a bebelușului, vei vrea să îi dedici tot timpul tău și rareori îți vei mai găsi timp și pentru tine. De aceea, îți recomandăm să profiți de această perioadă pentru a face activitățile preferate, care te ajută să te relaxezi și să te simți bine. Iată câteva idei:

  • Citește o carte: profită de momentele de liniște pentru a termina acea carte pe care ai început-o cu mult timp în urmă și care a rămas necitită pe noptieră. Pentru a combina utilul cu plăcutul, multe viitoare mămici preferă să cărțile despre sarcină și parenting, mai ales dacă se află la primul copil;
  • Mergi la cinema: acum că programul tău s-a schimbat radical și nu îți mai petreci la serviciu cea mai mare parte a zilei, poți merge împreună cu partenerul sau prietenele tale să vedeți un film;
  • Schimbă-ți look-ul: pentru că după naștere timpul pe care ți-l vei aloca ție însăți va fi tot mai limitat, nu este greșit să te răsfeți și să mergi la salon pentru o nouă tunsoare, pentru a te vopsi sau pentru a îți face unghiile. Poate fi o activitate plăcută și relaxantă în același timp;
  • Revizuiește-ți garderoba: probabil că dulapul tău este plin de haine largi și lejere pentru gravide. În al treilea trimestru, optează pentru rochii și tricouri supradimensionate. Acestea sunt preferate de majoritatea femeilor însărcinate pentru că le ajută să se simtă confortabil și pentru că sunt disponibile în diverse culori și modele, ceea ce înseamnă că îți poți păstra stilul dacă ești pasionată de fashion. O sesiune de cumpărături cu partenerul sau prietenele poate fi chiar distractivă. Dacă nu te simți în formă pentru a vizita magazinele, poți oricând să alegi varianta cea mai simplă, de a comanda hainele online;
  • Vezi un serial: dacă cinematograful nu este o opțiune și dacă preferi să te bucuri de filmul sau serialele preferate de acasă, platformele de streaming sunt o idee excelentă. La orice oră din zi sau noapte, poți găsi ceva de vizionat și te poți relaxa singură sau împreună cu partenerul tău.

 

Pregătirea pentru naștere

Sperăm că în articolul nostru ai găsit răspunsuri la câteva dintre întrebările privind concediul prenatal și că ai identificat câteva idei și sfaturi bune pe care le-am reunit pentru femeile însărcinate.

Să recapitulăm: prima parte a articolului a fost dedicată aspectelor legale privind acordarea concediului prenatal, iar în a doua parte au fost prezentate câteva idei utile și ponturi pentru această perioadă. Acum, să vorbim despre o altă etapă a concediului prenatal, care îți poate provoca emoții puternice: pregătirea bagajului pentru maternitate.

Bagajul nu trebuie făcut nici prea devreme, dar nici prea târziu. Pentru a nu fi luată prin surprindere, este bine să pregătești bagajul cu câteva săptămâni înainte de data probabilă a nașterii, deoarece poți intra oricând în travaliu. Noi îți recomandăm să te apuci de pregătirea bagajului începând cu săptămâna 32 a sarcinii.

Îl poți pregăti treptat, atâta vreme cât ai toate obiectele necesare deja cumpărate. Este bine să începi din timp pentru că nașterea se poate declanșa mai devreme, dar și pentru că ultimele zile înainte de momentul cel mare sunt destul de dificile. Nu este tocmai confortabil să te apleci de multe ori, să calci și să împachetezi. Pregătește bagajul în avans și folosește ultimele zile înainte de venirea pe lume a copilului pentru a te odihni.

Te ajutăm să îți pregătești bagajul pentru maternitate! Iată, pe rând, care sunt lucrurile necesare la internare:

Acte necesare la maternitate

Înainte să vedem ce conține bagajul propriu-zis, nu trebuie să uităm de acte. Atunci când te internezi pentru naștere, trebuie să ai cu tine câteva documente importante:

  • Buletin;
  • Dosar cu investigațiile medicale efectuate în timpul sarcinii (analize și ecografii);
  • Adeverință de salariat;
  • Card de sănătate;

Acte necesare pentru declararea copilului

Pe lângă actele menționate mai sus, necesare pentru internare, mai este nevoie de următoarele documente (în copie și original) pentru declararea copilului:

  • Buletinele părinților;
  • Certificatele de naștere ale părinților;
  • Certificatul de căsătorie.

Bagajul pentru mamă

Să începem cu obiectele necesare ție în momentul internării în spital. Iată ce nu ar trebui să îți lipsească din bagaj:

  • Haine (cămăși de noapte cu deschidere în față, halat, șosete groase, ținută lejeră de zi, 3-4 perechi de lenjerie intimă pentru gravide, papuci);
  • Produse pentru alăptare (2 sutiene pentru alăptare, pompă de sân, tampoane pentru sân, cremă pentru mameloane);
  • Obiecte de îngrijire personală (șervețele umede și uscate, tampoane absorbante, hârtie igienică, săpun, gel de duș, șampon, periuță și pastă de dinți, deodorant, aparat de ras, prosop, balsam de buze, elastic de păr, perie de păr, cremă de față);
  • Alte obiecte (carte, o sticlă de apa plată, telefon și încărcător, tabletă, baterie externă, căști).

Bagajul pentru bebeluș

Să trecem la bagajul pentru bebeluș, pe care mamele îl pregătesc cu mare atenție și din care nu trebuie să lipsească:

  • Haine (body-uri, pantalonași, șosete, căciulă, bluze, botoșei, ținută pentru plecarea din maternitate);
  • Produs pentru alăptare (biberoane, tetine, lapte praf dacă este cazul);
  • Obiecte pentru igienă și îngrijire (scutece, șervețele umede pentru bebeluși, prosoape, gel de baie pentru bebeluși, ulei de corp, forfecuță de unghii, aleze, cremă pentru eritem fesier);
  • Alte obiecte (păturică, suzetă, jucării, cercei).

Toate aceste produse pot fi achiziționate dintr-un număr foarte mare de magazine dedicate mamelor și bebelușilor. În pregătirea bagajului, nu trebuie nici să împachetezi prea multe lucruri. Evită să iei cu tine mai multe haine decât ar trebui sau să pui în bagaj obiecte prețioase. Cel mai bine este să îți faci o listă din timp, iar atunci când momentul nașterii se apropie, să le așezi treptat în bagaj.

În concluzie, perioada concediului prenatal este una dintre cele mai frumoase etape ale sarcinii, în care viitoarele mămici au ocazia să se deconecteze de la agitația de la job, să se odihnească și să se pună la curent cu anumite informații, cum ar fi cele privitoare la numărul zilelor de concediu, plata indemnizației, conținutul bagajului de maternitate sau activități de relaxare. În acest articol, am încercat să acoperim toate aceste capitole și să ajutăm viitoarele mămici să fie puțin mai pregătite de ziua cea mare!

 

 

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top