Cum să Găsești Bona Potrivită – Ghid Complet pentru Părinți

Lectură de: 17 minute

Sumar:
Dacă ești părinte și vrei să descoperi toate informațiile de care ai nevoie pentru a găsi bona potrivită, acest ghid este pentru tine.


În ghid vei afla unde găsești o bonă de încredere, care sunt responsabilitățile și tarifele practicate, cum te asiguri că alegi bona potrivită pentru tine și multe alte informații asemănătoare.

Care sunt responsabilitățile unei bone?
Cât o plătesc? Cum mă asigur că e cea potrivită?

Probabil ți-ai pus si tu întrebările astea, astfel nu ai fi ajuns pe acest ghid.

O bonă de încredere este o descoperire importantă pentru fiecare părinte.
Este foarte greu să fii cu copiii tăi 100% din timp, iar babysitting-ul oferă exact tipul de îngrijire flexibilă de care au nevoie mulți părinți.

Dar găsirea persoanei potrivite poate fi un proces lung și obositor dacă nu
știi ce cauți. Din fericire, nu trebuie să fie așa.

Lucrând deja cu peste 200 de familii, ne-am dat seama ca sunt câțiva pași importanți care se repetă, atunci când începi căutările pentru bona potrivită.
Așa că ne-am pus pe treabă și am scris acest ghid, care sper să-ti răspundă tuturor întrebărilor tale.

Pregătește-ți cafeaua sau ceaiul (sau paharul cu vin, nu
judecăm) și hai să trecem împreună prin această călătorie.

1. Ce este o bonă?

Bonă, dădacă, ministrantă, babysitter- indiferent de numele folosit, toate au la baza aceeași dorință: de a ajuta părinții cu îngrijirea copiilor.

Deci, ce este o bonă?

O bonă este o persoană care îngrijește copiii temporar, în absența părinților sau tutorilor copiilor.
Babysitter-ul (adesea numit și sitter) are grijă de copii de toate vârstele, începând de la câteva luni. Părintele decide când anume are nevoie să apeleze la un ajutor extern și decide și responsabilitățile bonei, în funcție de
nevoile pe care le are.

2. Când apelăm la o bonă?

Nevoile părinților sunt diverse. De aceea, fiecare familie își cunoaște programul, responsabilitățile de zi cu zi și decide în ce măsura are nevoie de o persoană care să îi ajute cu îngrijirea copiilor. Sunt familii care preferă să lucreze cu bone doar ocazional, iar motivele pot fi diverse.

Din experiența noastră, putem enumera:

  • Un eveniment pe weekend (nuntă, botez etc.)
  • Scos copiii de la diverse activități și aduși acasă
  • Dus adus copiii de la școală sau grădiniță
  • Organizarea de activități educaționale la domiciliul părinților
  • Zile de naștere, petreceri etc.
  • Concedii
  • Incompatibilitatea provizorie dintre programele de lucru ale părinților
  • Nevoia de a lua o pauză din când în când

Cele mai multe familii care caută o bonă pentru îngrijirea copiilor, optează pentru o colaborare permanentă, pe termen lung. De obicei, acestea lucrează de luni până vineri, 8 ore pe zi (în unele cazuri, familiile caută pe cineva part time, fie 4 sau 6 ore pe zi). Așadar, situațiile pot să difere în totalitate, de la familie la familie.

Există cazuri în care părinții caută o bonă urgent, deoarece a apărut o situație neprevăzută în familie sau la locul de muncă.
Contează să fii atentă la nevoile tale și a celor dragi și să decizi să apelezi la ajutor, atunci când simți că ai putea beneficia de o mică pauză.

3. Care sunt responsabilitățile bonei?

Acestea sunt, de obicei, stabilite de către părinți. În funcție de nevoile acestora, responsabilitățile unei bone pot să difere.
Însă, sunt câteva aspecte care sunt general valabile și reprezintă esența meseriei de babysitter: atenția la nevoile primare ale copilului, asigurarea unui mediu în care copilul e în siguranță și contribuirea la o dezvoltarea
armonioasă
.

Am enumerat câteva din cele mai comune responsabilitățile ale unei bone, iar dacă ești curios/ă să afli mai multe despre acest subiect, am scris un întreg articol pe tema asta.

resposanbilitati bona
  • Siguranța copilului este prioritară
  • Organizarea activităților de joacă
  • Strânsul jucăriilor după copil (împreună cu el)
  • Informarea părinților în caz de urgență
  • Ajutorul la teme, în cazul copiilor școlari
  • Informarea periodică a părinților cu privire
  • la bunăstarea copilului
  • Respectarea orelor de somn și de mâncare
  • Transportarea copilului în siguranță și la timp
  • Întreținerea unei relații deschise cu părinții
  • Schimbatul scutecelor
  • Pregătirea mâncării și a gustărilor
  • Pregătirea și strângerea mesei după copil

4. Cum găsesc bona potrivită?

Anul trecut în August, am avut o sesiune de interviuri în care am povestit cu peste 60 de părinți care sunt principalele probleme pe care le întâmpină, atunci când sunt în căutarea unei bone și care sunt principalele canale pe
care le folosesc, pentru a găsi bona potrivită.

Uite ce am aflat:

  1. Helperz.ro
  2. Recomandări de la cunoștințe
  3. Grupuri de Facebook
  4. Site-uri de anunțuri
  5. Agenții de bone
  6. Alte site-uri de bone

Partea interesanta a studiului a fost descoperirea următorului fapt: din părinții care au încercat să găsească o bonă apelând la recomandările prietenilor, 90% din ei nu au reușit să înceapă o colaborare cu ea, motivul
principal fiind indisponibilitatea bonei.

Deci, întrebarea rămâne valabilă:

Cum găsesc o bonă de încredere?

Această întrebare a stat și la baza motivației noastre, atunci când am început să dezvoltăm Helperz (ex. Sitter.ro). Ne doream să oferim un răspuns, o soluție de încredere, care să ușureze munca familiilor care caută o bonă.

Unde gasesti o bona

Pe Helperz.ro sunt deja peste 6000 de bone înscrise în toată România, iar aceste numere cresc zilnic. Fiecare dădacă înscrisă are un profil unde detaliază experiența relevantă, disponibilitatea, tariful perceput, zonele în care e dispusă să se deplaseze, studii relevante în domeniu etc.

De asemenea, o mare parte din acestea sunt verificate (au avut un interviu online sau față în față cu colegii noștri), iar obiectivul nostru este să verificăm toate bonele de pe platformă.

Te poți folosi de filtrele pe care le-am adăugat, pentru a-ți ușura căutarea. Astfel, ți se vor afișa doar persoanele disponibile, care corespund criteriilor
tale.

Recomandări de la prieteni:

O opțiune pe care o folosesc des părinții când caută bona ideală, este să apeleze la recomandările prietenilor sau a cunoștințelor.

Deși această opțiunea sună cel mai bine, după cum ai văzut și în rezultatele obținute în urma discuțiilor cu părinți, rareori se finalizează cu succes.

Grupurile de bone de pe Facebook:

Au prins popularitate în ultimii ani. Partea bună este că există foarte mult “engagement”, sunt multe doamne/domnișoare interesate.

Partea proastă este că trebuie să le răspunzi la fiecare în parte, să identifici cine e persoana din spatele profilului și uite așa intri într-o muncă de selecție frustrantă care îți consumă tot timpul.

În plus, multe din aplicante nu au experiență relevantă ca și dădacă și afli acest lucru abia după prima întâlnire, când deja ai investit timp și resurse în aceaată interacțiune.

Site-urile de anunțuri pentru recrutat bone:

Aici mă refer bineînțeles la acele site-uri de publicitate, cunoscute de toți.

Avantajul? Pe unele dintre ele este gratuit să postezi un anunț și să cauți un babysitter.

Dezavantajele? O mulțime de anunțuri care nu au legătură cu ce cauți tu, profile incomplete și persoane dubioase, în plus îți revine toată munca de selecție și filtrare precum la grupurile de Facebook.

Agențiile tradiționale de bone:

Această opțiune este una viabilă, însă foarte scumpă. După cum știți, tariful perceput de agenții este un salariu pe o lună de la părinți și jumătate din salariul bonei.

Interesant însă este părerea părinților cu care am povestit și care au folosit acest mijloc de a găsi o bonă: 60% dintre aceștia, au așteptat chiar și până la 3 luni, până să găsească agenția o bonă pentru ei.

Alte cazuri mai nefericite, au plătit integral suma, însă nu au găsit nici până în ziua de azi o bonă.

Dacă ești în căutarea unei bone urgent, această opțiune nu e potrivită pentru tine.

5. Cum te asiguri că este dădaca potrivită?

Există două metode prin care poți să cunoști potențialele candidate, pe care noi la Sitter le recomandăm: să ai interviuri de preselecție și să ai perioade de probă cu bonele de câteva zile.
Un interviu te ajută să obții informații precum job-urile anterioare ale babysitter-ului, ce aptitudini și cunoștințe are și experiența relevantă în domeniu.
Chiar dacă angajezi pe cineva cunoscut, cum ar fi un prieten sau un vecin, sau alegi pe cineva pe baza unei recomandări personale, este important să purtați o conversație sinceră despre așteptările voastre și cum se aliniază acestea cu abilitățile și disponibilitatea bonei.

Ce întrebări să pui unui babysitter la interviu:

  1. Ai mai lucrat ca și bonă? În ce context (experiența anterioară)
  2. De ce dorești să devii bonă? (motivația)
  3. Ce activități ai făcut cu copii de X ani ? (aplicabilitatea)
  4. Care este lucrul preferat în acest domeniu ?
  5. Dar cel mai dificil aspect?
  6. Care este tariful cu care ai fii mulțumită pentru serviciile tale?

Insist mai mult pe acest subiect la capitolul de întrebări pe care să le adresăm unei bone la interviu.
După ce ai găsit un candidat care a trecut de interviu, este ideal să programezi o perioadă de probă câteva zile, în care bona va avea grijă de copii, cât ești și tu prezent/ă.
În timpul perioadei de probă, vei putea să vezi cum interacționează babysitterul cu copii tăi, dacă ia inițiativa când vine vorba de activități pe care să le facă și entuziasmul cu care le face.

Este cel mai eficient mod să-ți dai seama dacă bona este potrivită pentru familia ta.
Aplicând aceste două metode în procesul vostru de selecție și angajare, veți avea o vedere de ansamblu asupra istoricul bonei, în timp ce în perioada de probă, o puteți vedea și în acțiune, punându-și abilitățile în practică.
Astfel, veți putea lua o decizie în cunoștință de cauză dacă să mergeți sau nu mai departe cu acea persoană pentru îngrijirea copiilor tăi.

BONUS – Verifică recomandarea bonei

Dacă bona a mai colaborat cu o altă familie, roag-o să-ți ofere datele lor de contact, pentru a primi detalii despre experiența avută.
Poți întreba familia cum a decurs colaborarea lor cu bona, dacă a fost una de succes și dacă aceștia ar recomanda-o mai departe și altor familii.
Dacă persoana cu care discuți se arată dornică de a oferi și informații suplimentare, poți întreba despre punctele tari, precum și punctele slabe ale bonei; ce și-ar fi dorit să meargă mai bine; dacă ar fi schimbat ceva la modul în
care au colaborat etc.

Discută cu copiii tăi despre bonă

Ținând cont de vârsta și personalitatea copiilor tăi, nu uita ca la finalul perioadei de probă, să te consulți și cu aceștia despre cum li s-a părut experiența cu noua bonă.

S-au distrat? Au fost hrăniți și fericiți când te-ai întors?

Mulți copii plâng sau manifestă anxietate de separare atunci când părinții îi lasă cu o persoană străină; acordă atenție comportamentelor și sentimentelor copiilor tăi după ce aceștia au petrecut o zi cu potențiala bonă.
Ia în calcul și că aceștia au nevoie de o perioadă de adaptare la noua situație, care poate să fie mai scurtă, sau mai lungă, în funcție de fiecare copil în parte.

6. Tarifele bonelor

Pentru bone de weekend sau ocazionale prețul se stabilește de obicei pe oră.

Tarifele bonelor diferă, de obicei, în funcție de orașul unde locuiesc, experiența relevantă în domeniu, responsabilitățile pe care le au, vârsta copiilor etc.
Salariul bonei este stabilit de către aceasta, în funcție de experiență, cunoștințe și bineînțeles cu cât este ea mulțumită, însă îți putem da câteva repere la care am ajuns după colaborarea cu zeci de bone și familii.

Dacă ai nevoie de o bonă 4 ore pe zi , tariful acesteia începe de la 15 lei/oră, ajungând până la 30-40 lei/oră pentru situațiile mai deosebite (spre exemplu, în weekend, de sărbători, atunci când e o situație urgentă și ai nevoie de cineva în următoarea oră).

Dacă discutăm despre bonele permanente, plata nu se mai face la oră, ci se stabilește un salariu lunar, după cum urmează:

salariu bone pe oras
  • Prețurile bonelor practicate în Timișoara sunt:
  • 8 ore/zi, luni-vineri:între 1900 – 2300
  • lei/lună
  • 4 ore/zi, luni-vineri: 1000 – 1200 lei/lună
  • Începând cu 15 lei/oră pentru serviciul
  • ocazional, 25-30 în weekend sau de
  • sărbători
  • Prețurile bonelor practicate în Brașov sunt:
  • 8 ore/zi, luni-vineri: între 1800-2200
  • lei/lună
  • 4 ore/zi, luni-vineri: 800-1000 lei/lună
  • Începând cu 15 lei/oră pentru serviciul
  • ocazional, 25-30 lei în weekend sau de
  • sărbători
  • Prețurile bonelor practicate în Cluj sunt:
  • 8 ore/zi, luni-vineri: între 2000-2400
  • lei/lună
  • 4 ore/zi, luni-vineri: 1000-1300 lei/lună
  • Începând cu 20 lei/oră pentru serviciul
  • ocazional, 30-35 lei în weekend sau de
  • sărbători
  • Prețurile practicate în București, sunt:
  • 8 ore/zi, luni-vineri: între 2600 – 3300
  • lei/lună
  • 4 ore/zi, luni-vineri: 1300 – 1500
  • lei/lună
  • Începând cu 25 lei/oră pentru serviciul
  • ocazional, 35-40 lei în weekend sau de
  • sărbători
  • Prețurile bonelor practicate în Iași sunt:
  • 8 ore/zi, luni-vineri: între 1600-2000
  • lei/lună
  • 4 ore/zi, luni-vineri: 800-1000 lei/lună
  • Începând cu 10 lei/oră pentru serviciul
  • ocazional, 20-30 lei în weekend sau de
  • sărbători

De asemenea, este foarte important să stabilești de la început cu bona dacă îi oferi concediu și dacă sărbătorile de stat sunt plătite sau nu.

7. Întrebări pe care să le adresezi într-un interviu de verificare a bonei

Intervievarea unui babysitter este unul dintre cei mai importanți pași în găsirea persoanei potrivite pentru familia ta.
Trebuie să fii absolut sigur/ă că bona este de încredere și că cei mici vor fi fericiți atunci când vor petrece timp cu ea.
Acesta este motivul pentru care a pune întrebările potrivite când intervievezi o bonă este un proces atât de important.
Deși nu toți părinții vor pune aceleași întrebări în timpul interviului unui babysitter, întrucât nu toate situațiile sunt aceleași și familiile au nevoi diferite, am pus laolaltă unele dintre cele mai importante întrebări pe care le poți adresa unei potențiale bone.
Scopul unui interviu este clarificarea îndatoririlor și așteptărilor, dar și stabilirea compatibilității dintre familie și bonă.

Motivația bonei

Este important să aflăm ce a motivat această persoană să lucreze cu copiii.
Atunci când o persoană iubește copiii și îi place să lucreze cu ei, este întotdeauna un semn bun.
Dacă bona dorește doar să câștige bani pentru a cumpăra un telefon nou, de exemplu, vă puteți aștepta ca aceasta să își piardă rapid interesul, fiind motivată de ceva trecător.
Întrebările pe care le puteți pune pentru a afla detalii despre ce anume o motivează sunt:
1. Cauți un loc de muncă pe termen lung sau scurt?
2. Ce îți place când vine vorba de îngrijirea copiilor?
3. De ce vrei să lucrezi cu copiii?

Experiența dădacei

Deoarece babysitting-ul implică lucrul cu copii mici, este important ca bona să aibă experiență cu copiii.
Poți solicita, de asemenea, recenzii sau referințe pe care babysitter-ul le-a primit de la familiile anterioare, unde au dovedit că sunt de încredere și responsabile.
Opiniile altora sunt foarte importante, dacă familia anterioară este mulțumită, știți că bona este de încredere și profesionistă.
Întrebări pe care le puteți pune pentru a afla detalii despre experiența bonei:
1. Ai mai lucrat cu copiii înainte? Dacă da, ai recenzii sau referințe?
2. Care a fost cel mai plăcut lucru pe care l-ai experimentat ca babysitter?
3. Care a fost experiența ta cea mai puțin plăcută/ cea mai provocatoare?

Cunoștințele bonei

Experiența este importantă, însă aceasta nu garantează neapărat că persoana știe să se descurce cu copiii în anumite situații.
Acesta este motivul pentru care este important să prezinți o serie de situații și să întrebi cum ar reacționa babysitter-ul, daca acestea s-ar întâmpla.
Exemple de întrebări pe care le puteți pune pentru a afla detalii despre tehnicile bonei și modul acesteia de a face fața anumitor situații:
1. Cum ai reacționa dacă copilul are o criză de tantrum?
2. Ce ai face dacă copilul ar cădea și ar fi rănit?
3. Cum vei adormi copilul? Ce faci dacă nu vrea să doarmă?
4. Ce fel de mâncare nu trebuie să oferi unui copil mai mic de 1 an?

Activități de babysitting

Ca părinte, nu vrei o bonă care stă pe telefonul ei în fața televizorului. Testează creativitatea babysitter-ului în avans. Întrebările pe care le poți pune sunt:
1. Ce fel de activități ai întreprinde cu un copil de 2-3 ani?
2. Cum arată o zi obișnuită ca și bonă pentru tine?
3. Îți plac meșteșugurile sau sportul?

Tariful bonelor

Înainte de a rezerva un babysitter, este important să vorbim despre tariful acestuia. Salariul pe oră poate varia în funcție de persoană. Prin urmare, în funcție de nevoi, plata poate fi stabilită pe oră sau pe lună.
Ține cont de vârstă, cunoștințe, experiență, sarcini suplimentare și orele de lucru, atunci când negociezi un salariu.
Ca și întrebări, pentru a seta și așteptările salariale, noi îți sugerăm:
1. Cu cât ai fost plătită în slujbele anterioare ca și bonă?
2. Care e salariul lunar/tariful orar cu care ai fi mulțumită?

Disponibilitatea bonei

Există multe tipuri de bone, cu disponibilitate diferită. Unele pot lucra doar în weekend, în timp ce altele sunt foarte flexibile sau sunt în căutarea unui job fulltime.
Întrebările pe care le puteți pune pentru a afla disponibilitatea bonei sunt:
1. Vrei să lucrezi doar în zile prestabilite?
2. Ești flexibilă? Pot să te sun dacă am nevoie urgentă de un babysitter din cauza unor ședințe neașteptate sau îmbolnăviri ale copiilor?

Responsabilitățile bonei

Este necesar ca setarea așteptărilor să se realizeze în mod transparent înainte de a angaja o bonă.
Unele bone pot să-și asume mai multe sarcini pe lângă babysitting.
Aceste servicii suplimentare de babysitting trebuie specificate înainte de începerea relației de muncă, deoarece trebuie stabilit un tarif pe oră care să fie în concordanță cu volumul de muncă și în al doilea rând pentru a determina dacă
bona este confortabilă cu aceste sarcini suplimentare.
Întrebările pe care le poți pune sunt:
1. Ai fi confortabilă să ajuți și cu alte treburi în casă?
2. Poți găti? Poți ajuta la curățenia ușoară? Sau să ai grijă de animale?
3. Ai alergii la animale?
4. Poți schimba scutecul unui copil?
5. Știi să faci baie unui copil?
6. Poți ajuta cu temele?

Vrei să aflii mai multe detalii despre responsabilitățiile unei bone?

asteptarile parintilor de la bone
Așteptările părinților de la bone

8. Așteptările tale, odată ce ai angajat bona

Yeey! Ai găsit bona potrivită, poți în sfârșit să te relaxezi la un pahar de vin… sau nu chiar.

Ce faci mai departe?

În primul rând asigură-te că a înțeles care sunt așteptările tale și responsabilitățile ei.
Poți crea o listă, pe care să o validați împreună.

Cele mai importante aspecte de menționat:

✔️ Programul bonei (când începe și când termină)

E important să se stabilească și dacă există flexibilitate din partea bonei, pentru ore suplimentare, la nevoie.

✔️ Rutina copilului

  • la ce oră se trezește
  • când ia micul dejun,
  • când merg afară,
  • ce activități îi plac cel mai mult,
  • ce fac când se întorc de afară
  • la ce oră e prânzul
  • la ce oră e somnul de prânz

Acum că te-ai asigurat că știe ce are de făcut, lasă-i o listă cu instrucțiuni în caz de urgență.
Dacă bona observă că, copilul are febră, ce medicamente să-i administreze? Are alergii? Aceste detalii trebuie specificate clar, la începutul colaborării.
Dacă e ceva mai important, care nu poate fi amânat? Aici intervine următorul punct:

Fă-i o listă cu contactele de urgență:
Al tău, al partenerului în caz că nu poate da de tine, a medicului de familie și poate un vecin în care ai încredere.
Acest pas este foarte important atât pentru bonă cât și pentru voi ca familie.
Dacă e bine pus la punct, te poate scăpa de câteva situații neplăcute.

Relația dintre copil și adult și limitele ei.
Indiferent de vârstă și temperament, sub o formă sau alta, copilul trebuie să știe că există niște limite bine stabilite.
Copiii au nevoie de consecvență și claritate, adaptate la capacitatea lor de înțelegere. Lucrul în ”echipă” este secretul unor asemenea schimbări, iar bona poate fi un coechipier de nădejde.

Asigură-te că bona e la curent cu principiile tale de creștere a copilului și că le aplică la rândul ei, în interacțiunea cu cel mic. Copilul va fi bulversat dacă bona îi permite să facă lucruri pe care mama nu i le permite, dar și viceversa.
O altă provocare des întâlnită de părinți este statornicia bonelor. Ar fi ideal dacă bona pe care ai găsit-o ar sta cel puțin 7 ani cu voi, până copilul merge la școală, nu ?
Ce bine ar fi dacă ar merge lucrurile așa. Însă știm că sunt bone care pleacă și după 1-2 luni, poate chiar mai repede.

Care ar fi soluția aici?

Cea mai bună soluție ar fi încheierea unui contract între voi și bonă, însă asta ar presupune ca bona sau voi să plătiți taxe și impozite, care ar reprezenta chiar și până la jumătate din salariul bonei.
Ce alte opțiuni sunt?
Partea bună e că există o soluție. Tot în urma discuției cu zeci de bone și familii, am observat că bonele sunt mult mai responsabile, dacă există un acord înscris, încheiat între ele și familii.

Îți ofer și ție acest acord de parteneriat, complet gratuit.
Îl poți descărca aici.

Un ultimul sfat aici este să comunici deschis cu bona, referitor la nemulțumirile pe care le ai față de ea.
Nu ai idee cât de mult ajută să-i spui acesteia ce te deranjează, mai ales că în majoritatea cazurilor, ea nu este conștientă că face acel lucru sau că nu îl face bine.

Așa cum și tu apreciezi un feedback sincer de la angajatorii tăi, acest lucru se aplică și în colaborarea cu o bonă.
Până la urmă să nu uităm că a fi bonă este un job dificil, cu responsabilități uriașe!

9. Cum să ne pregătim copiii pentru prima zi cu bona

Cum ne pregatim copiii pentru prima zi cu bona

Cel mai probabil, prima zi a bonei este mai stresantă pentru tine decât pentru copil sau pentru ea.
Tocmai de aceea, este important să faci tot ce îți stă în putință să te asiguri că perioada de adaptare se desfășoară cât mai lin.
Iată sfaturile mele pentru tine:

1. Cunoaște persoana pe care o aduci în casă

Asigură-te că ați întâlnit personal bona cel puțin o dată înainte de a începe colaborarea. Poate te-ar ajuta să îi cunoști chiar și soțul, copiii, să îi vezi locuința. Mare parte din bone sunt deschise din acest punct de vedere, deoarece sunt conștiente că părintele trebuie să fie liniștit cu privire la persoana pe care a ales-o să stea cu copilul lui.

2. Pregătește câteva lucruri pentru babysitter
Cum ar fi jocurile, gustările sau filmele preferate ale copilului tău, astfel încât să aibă multe de făcut împreună și să fie o primă zi cât mai distractivă.

3. Asigură-te că bona este punctuală
Nu uita să schimbi informațiile de contact cu ea în prealabil, astfel încât să te poată anunța dacă întârzie sau apare ceva neprevăzut.

4. Lasă o listă cu datele de contact
Numere de telefon, date de contact de urgență, detalii despre programul de somn și orice medicamente posibile înainte de plecare.

5. Fă-i bonei un tur al casei tale
Arată-i unde păstrezi tot ceea ce i-ar putea folosi pe parcursul zilei, cum ar fi hainele de rezervă pentru copilul tău, un kit de prim ajutor, gustări etc.

6. Discutați despre programul obișnuit al copilului tău
Este important ca rutina lui să fie respectată, orele de somn, de masă, pentru a nu-i deregla programul.

7. Reamintirea regulilor și a responsabilităților babysitter-ului
Acest lucru poate fi util pentru a te asigura că sunteți pe aceeași lungime de undă și că bona este conștientă de așteptările pe care le ai de la ea.

8. Stabilește o zi/mai multe zile de probă sau de acomodare
Astfel, tu vei fi prezentă în casă, pentru a observa stilul bonei, pentru a oferi informații suplimentare dacă e cazul și pentru a te asigura că știe să se facă plăcuta de către copilul tău.

10. Situații de tip ”semnal de alarmă” la care să fii atent/ă

Pentru a te asigura că copiii tăi au parte de cea mai bună îngrijire posibilă atunci când nu ești în preajmă, ia în considerare aceste exemple tip semnal de alarmă.
Aceste situații nu ar trebui să se întâmple, dacă bona cu care colaborezi este responsabilă și își face meseria bine.

Copilul tău nu pare îngrijit atunci când te întorci.

Deși este în regulă să găsești copii care au un pic de murdărie din curtea din spate sau care pictează dintr-un proiect de artă atunci când te întorci, ei ar trebui să pară în general confortabili, curați și bine îngrijiți.

Situatii tip semnal de alarma la bone

Dacă observi că are bătăi sau vânătăi inexplicabile sau că îi este foarte foame

Pot fi toate semne ale unei bone dezinteresate, care nu se ocupă de bunăstarea copilului, sau mai rău, ar putea fi un semn de abuz din partea babysitter-ului.
Dacă nu ești sigur/ă dacă ar trebui te alarmezi de genunchiul julit sau de scutecul murdar, iată câteva semne de situații abuzive pentru copii, potrivit Boston Children’s Hospital:

  • Leziuni inexplicabile, cum ar fi vânătăi și arsuri. Explicațiile despre răni ar trebui să aibă întotdeauna sens.
  • Leziuni recurente
  • Comportament neobișnuit sau observații din partea copiilor, cum ar fi vorbirea despre acte sexuale

11. Cum angajez o bonă cu contract de muncă?

Pentru angajarea unei bone, te poți folosi de următoarele opțiuni:

  • În baza unui contract individual de muncă încheiat între bonă şi o persoană juridică. Aici bona fie lucrează sub un contract cu o firmă de prestări servicii (agenții de bone) sau familia are propria firmă prin care îi poate oferi un contract de muncă.
  • Bona are statut de persoană fizică autorizată sau deține un S.R.L., iar între cele 2 părți se încheie un contract de colaborare.

Cine poate fi bonă din punct de vedere legal?

Poate fi bonă orice persoană fizică care îndeplineşte următoarele condiţii, conform legii 167 din 2014:

  • este cetăţean român sau străin cu domiciliul/reşedinţa, de regulă, în aceeaşi localitate cu domiciliul/reşedinţa copilului;
  • este cetăţean străin cu drept de muncă în România şi posedă un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bonă;
  • are capacitate deplină de exerciţiu, în condiţiile legii;
  • este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei (se dovedeşte cu certificat medical);
  • este aptă din punct de vedere psihologic (se dovedeşte cu raportul de evaluare);
  • nu are antecedente penale, cu excepţia faptelor săvârşite din culpă(se dovedeşte cu certificat de cazier judiciar).

Avem și o veste bună pentru tine: municipalitățile pot acorda ajutor financiar familiilor care beneficiază de serviciile unei bone angajate sub o formă legală.
Sunt câteva condiții pe care trebuie să le îndeplinești, însă am scris în detaliu despre acest subiect, în articolul de aici.

În loc de concluzii

Fără îndoială găsirea bonei potrivite este un
proces complex și de durată.

Dacă ar fi însă să ne rezumăm la top 3 semne care sunt în strânsă relație cu seriozitatea și pregătirea bonei, ar fi acestea:

  1. Are referințe de la familii. O bonă de calitate va avea cel puțin o referință de la o familie cu care a colaborat și este deschisă să o împărtășească cu familia ta. Recomand să suni și să te asiguri că referința este reală!
  2. Experiență relevantă în domeniu. Dacă în plus a urmat și cursuri de specialitate sau un curs de prim ajutor, acestea reprezintă un mare plus.
  3. Punctuală. Îți dorești o bonă care să ajungă la job, la timp. Dacă bona întârzie pentru primul interviu fără un motiv întemeiat, acesta poate fi un semnal de alarmă.

Cred că niciun părinte nu-și dorește să-și piardă rezervarea la restaurantul favorit, sau chiar mai rău să întârzii la serviciu, pentru că bona nu a ajuns la timp. Un babysitter care nu ajunge la timp, e un semn că acesta nu este dedicat sau poate chiar iresponsabil.

Bineînțeles, nimic nu bate intuiția unui părinte. Dacă ai un sentiment că bona nu este ceea ce căutați, ar fi bine să asculți și să încerci să-ți dai seama ce anume a declanșat acest sentiment.

Și nu în ultimul rând, nu uita să verifici recomandările bonei și să arunci o privire peste profilul ei social, poți afla multe informații utile din stilul ei de viață și din postările pe care le face.
Sper că prin acest mini-ghid ți-am răspuns întrebărilor legate de cum găsești o bonă de încredere. Dacă ai alte întrebări sau nelămuriri, ne poți scrie la contact@sitter.ro și îți răspundem cu drag întrebărilor tale
Fără îndoială găsirea bonei potrivite este un proces complex și de durată.

Cauți o bonă pentru îngrijirea copilului tăi? Aruncă o privire pe Helperz.ro,
unde ai acces la peste 2500 de bone verificate și cu recomandări

P.S: Sharing is caring ❤- Distribuie acest ghid și altor părinți care au nevoie de
aceste informațiile.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

2 thoughts on “Cum să Găsești Bona Potrivită – Ghid Complet pentru Părinți”

  1. Pingback: Cum să scrii un anunț atractiv la care să aplice bonele - Helperz Blog - Helperz Blog

  2. Pingback: Pentru părinții care își caută o bonă, dar nu știu care sunt responsabilitățile unei bone sau ce salariu să-i ofere - Helperz Blog - Helperz Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top