Cum să te pregătești pentru prima zi cu bona – Helperz Blog

Lectură de: 3 minute

Prima zi cu bona; cum te asiguri că e una de succes?

Pregătirea pentru prima zi de colaborare cu bona poate să fie un motiv de stres, atât pentru tine, cât și pentru ea.

Indiferent de câtă experiență ar avea bona angajată, acomodarea cu o nouă familie este un proces emoționant și care poate să dureze.

Fiind în contact cu zeci de bone și părinți, am auzit adesea povești de genul: “În primele săptămâni de colaborare, bona nu a mâncat nimic de la noi, deși i-am spus că are libertatea să se servească cu ce poftește! sau Mi-aș dori ca bona mea să facă mai multe activități creative cu cel mic, însă nu știu cum să îi spun asta.

Mai ales la începutul unei colaborări, există anumite reticențe când vine vorba de comunicarea transparentă dintre bonă și familie.

Însă lecția cea mai valoroasă pe care am învățat-o, ca intermediari, este că lipsa transparenței și ineficiența în comunicarea unor așteptări realiste din ambele părți rezultă în colaborări eșuate sau pe termen mai scurt decât se dorea.

Bonele care fac această meserie cu drag au intenții foarte bune, atunci când încep o nouă colaborare.

Dar experiența lor nu înseamnă că pot citi gândurile părinților și pot întâmpina toate nevoile lor, atâta timp cât acestea nu sunt comunicate în mod eficient, sub forma unor așteptări sau responsabilități.

Tocmai de aceea, este important să faci tot ce îți stă în putință să te asiguri că perioada de adaptare se desfășoară cât mai lin.

Iată câteva sfaturi care să te ajute:

  • Cunoaște persoana pe care o aduci în casă! Asigură-te că v-ați întâlnit personal cu bona cel puțin o dată înainte de a începe colaborarea. Poate te-ar ajuta să îi cunoști chiar și soțul, copiii, să îi vezi locuința.  Mare parte din bone sunt deschise din acest punct de vedere, deoarece sunt conștiente că părintele trebuie să fie liniștit cu privire la persoana pe care a ales-o să stea cu copilul lui.

Și atâta timp cât nu au nimic de ascuns, vor fi mai mult decât încântate să vă ușureze luarea unei decizii în privința lor.

  • Poți stabili o zi sau mai multe zile de probă/ de acomodare (Noi obișnuim să o numim perioada de acomodare, deoarece e important ca ambele părți să vadă cum se simt în cadrul unei colaborări; există sau nu compatibilitate?) Astfel, tu vei fi prezentă în casă, pentru a observa stilul bonei, pentru a-i arăta parcurile din zonă, pentru a-i oferi informații suplimentare dacă e cazul și pentru a te asigura că cel mic o acceptă și îi face plăcere să petreacă timp cu ea.
  • Pregătește câteva lucruri pentru babysitter, cum ar fi jocurile, gustările sau filmele preferate ale copilului tău, astfel încât să aibă multe de făcut împreună și să fie o primă zi cât mai distractivă.
  • Asigură-te că bona este punctuală (poți observa acest lucru încă de la prima întâlnire pe care o stabiliți). Nu uita să schimbi informațiile de contact cu ea în prealabil, astfel încât să te poată anunța dacă întârzie sau apare ceva neprevăzut.
  • Lasă o listă cu datele de contact (numere de telefon, date de contact de urgență), detalii despre programul de somn și orice medicamente posibile înainte de plecare.
  • Fă-i bonei un tur al casei tale și arată-i unde păstrezi tot ceea ce i-ar putea folosi pe parcursul zilei, cum ar fi hainele de rezervă pentru copilul tău, un kit de prim ajutor, gustări, jucării etc.
  • Discutați în detaliu despre programul obișnuit al copilului tău. Este important ca rutina lui să fie respectată, orele de somn, de masă, pentru a nu-l deregla.
  • Reamintirea regulilor casei sau a responsabilităților babysitter-ului. Acest lucru poate fi util pentru a te asigura că sunteți pe aceeași lungime de undă și că bona este conștientă de așteptările pe care le ai de la ea (dacă te aștepți ca aceasta să strângă rufele de pe uscător cât cel mic doarme, nu uita să îi transmiți acest lucru; s-ar putea să nu considere că este responsabilitatea ei, dacă nu ați stabilit acest lucru în prealabil).

În loc de concluzii

E important ca prima zi petrecută cu bona să fie cât mai distractivă pentru cel mic; astfel, el o va accepta mai ușor și va fi încântat când va auzi că aceasta va reveni a doua zi, pentru mai multe jocuri și activități.

Starea de spirit a părintelui contează enorm; dacă te simți agitată, neîncrezătoare sau stresată, e foarte posibil ca și copilul să o preia, iar acest lucru să îi afecteze interacțiunea cu bona. Asigură-te că persoana aleasă îți îndeplinește criteriile, relaxează-te și bucură-te de decizia luată, împreună cu cel mic.

Nu uita, comunicarea transparentă a așteptărilor și înțelegerea reciprocă sunt două aspecte cruciale pentru o colaborare de durată și de succes! Relația dintre bonă și părinți presupune un efort comun, care are ca și scop bunăstarea copilului.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top