De ce să alegi o bonă certificată? (Guest Post)

Lectură de: 3 minute

Să practici meseria de bonă este o responsabilitate enormă. O familie îi încredințează unei bone grija și starea de bine a celui mai valoros membru.

Încă sunt mulți care consideră că a avea grijă de un copil este un dat, un talent înnăscut și nu au nevoie de niciun curs de bonă. Sunt însă familii care doresc să angajeze o bonă cu diplomă și experiență.

Bonele necalificate pot să fie o soluție temporară pentru îngrijirea copiilor noștri. Asta dacă vorbim doar de siguranța și igiena copilului. Chiar și ele ar trebui să fi parcurs un curs de prim ajutor. Chiar și un curs de prim ajutor online aduce foarte multă informație pe care mulți nu le știu. Și un curs de puericultura online sau nu completează bagajul de cunoștințe necesare unei persoane care îngrijește un copil. Dar ele nu sunt suficiente.

Curs de bonă versus Experiență

Bona profesionistă poate fi responsabilă de unul sau mai mulți copii pe tot parcursul zilei.

Ce știe o bonă după un curs?

După un curs de bonă acreditat, ea știe tot despre:

  1. Siguranța și bunăstarea copiilor acasă, pe stradă, în parc.
  2. Reguli de igienă la copii.
  3. Diversificarea la bebeluși pas cu pas și despre ce înseamnă alimentație sănătoasă pentru copii. Inclusiv despre care sunt alimente alergene la bebeluși.
  4. Ce rol au emoțiile pentru copii.
  5. Comunicarea eficientă cu copiii.
  6. Cum să identifice interesele copiilor și cum să lucreze pe baza nevoilor.

În plus, ea poate să ofere sprijin suplimentar, cum ar fi transportul copiilor către și de la școală, la cluburi și activități sportive.

Aceste bone lucrează autonom și pot avea întreaga responsabilitate de a îngriji copiii chiar și peste noapte.

Bona cu experiență

O bonă cu experiență a învățat multe făcând. Unele dintre ele se adaptează ușor de la o familie la alta. Cum sunt și multe familii în care creșterea copiilor este un proces de învățare continuă atunci nu vorbim de o validare a ceea ce trebuie să știe o bonă.

Totul se oprește atunci când familia descoperă că bona bruschează copilul care nu prea cooperează la mâncare sau la somn. Un curs de bonă pregătește bonele cum să gestioneze astfel de situații respectând nevoia copilului de a protesta atunci când nu-i convine ceva.

Ce caută familiile?

Multe persoane consideră aceste sarcini ca necalificate. Sunt din ce în ce mai multe familii care consideră că e nevoie de pregătire pentru a fi bonă.

Atunci când o familie dorește să angajeze o bonă, întâi se enumeră responsabilitățile. Pe baza lor se identifică nivelul necesar de pregătire și de abilități.

Bona poate să sprijine copilul în pregătirea temelor pentru școală dacă a făcut un curs de bonă. Când se dorește ca bona să identifice și să stimuleze dezvoltarea unor abilități, e nevoie, din nou, de un curs de bonă în spate. Altfel există riscul să nu știe cum să sprijine copilul în orice demers de învățare.

În felul acesta, când se intervievează candidații, se verifică:

  1. nivelul dorit de educație și formare specializată,
  2. precum și experiență.
  3. și se discută pachetul de compensare care trebuie să reflecte nivelul de pregătire și de calificare al candidatului precum și responsabilitățile.

Conform legii din România se poate profesa în meseria de bonă doar dacă parcurgi o formare de 720 de ore (teoretică și practică). Legea din România prevede ca munca necalificată să fie plătită cel puțin cu salariul minim pe economie. Profesioniștii calificați pot ajunge și la un salariu mediu pe economie pentru un program de 8 ore zilnice.

Deși există această lege, multe bone, care profesează, sunt necalificate. Există chiar o anumită reticență din partea lor pentru că se bazează pe anii de experiență din spate.

Știați că?

La nivel global există chiar o asociație care guvernează practica de îngrijire a copiilor? Se numește International Nanny Association.

Și atunci de ce există la noi aceasta reticență față de școlarizare?

În țările evoluate, sunt bone calificate cu studii universitare în educația timpurie a copilului, educația cu nevoi speciale sau psihologie. Iar unele bone au pregătire specializată în metodologie Montessori sau Waldorf.

Ce facem?

Am deja o bonă care s-a acomodat în familie și ne place. Ce facem? Noi recomandăm să solicitați bonei să se certifice în profesie.

Am terminat liceul și iau în calcul să profesez ca bonă. Ce fac? A profesa ca bonă poate fi o carieră plină de satisfacții. Dacă abia începi cariera ia în considerare să faci un curs de bonă.

Am deja experiență în acest domeniu dar nu reușesc să îmi plătesc contribuțiile sociale (pensie, asigurare medicală, impozit). Chiar dacă ai deja experiență în domeniu, un curs de bonă te va ajuta să:

  1. Descoperi ultimele noutăți în domeniu,
  2. Pe baza diplomei să îți deschizi un PFA prin care să plătești contribuțiile
  3. Să facturezi lunar familia pentru serviciile prestate.

Vrei să obții acreditarea și certificatul de bonă? Intră aici pentru mai multe detalii: https://nannyinstitute.ro/?ref=ynqs6lupxb

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

1 thought on “De ce să alegi o bonă certificată? (Guest Post)”

  1. Pingback: Roata emoțiilor sau cum să-ți ajuți copilul să-și înțeleagă propriile emoții - Helperz Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top