Despre viața de mamă, sentimente de vinovăție și timp liber pentru tine – Helperz Blog

Lectură de: 4 minute

Apariția unui mic sentiment de vinovăție e de ajuns să convingă mamele că nu se cade să petreacă timp dedicat lor, departe de copiii sau carieră, pentru a-și prioritiza îngrijirea personală și a-și oferi puțină intimitate.

Stai liniștită, nu ești singura. Mai multe studii spun că femeile, în comparație cu bărbații, sunt mai predispuse spre a se simți vinovate. Da, cam acesta e motivul pentru care soțul tău nu are nicio problemă în a lasa copilul plângând și o chiuvetă plină cu vase când are o treabă mai importantă precum meciul săptămânal de fotbal, în timp ce tu nu ai mers la sală în ultimele 6 luni. 

Viața de mamă nu e mereu ușoară, dar ar trebui uneori să iei exemplu de la ”tati”. Colaborează cu el pentru că e foarte important să găsești timp pentru tine însăți dacă vrei să jonglezi cu succes între responsabilitățile de la serviciu si cele de acasă.

Mai jos am pregătit câteva sfaturi care să te ajute să-ți recapeți o părticică din timpul dedicat pentru tine.

Oferă-ți timp pentru tine și vei avea o viață de mamă mai echilibrată

Mamele din ziua de azi fac mai multe lucruri ca nicio altă generație. Conform Centrului de Cercetare Pew, majoritatea (56%) se simte  stresată din cauza multiplelor sarcini zilnice cu care trebuie sa jongleze. Acel stres poate da naștere unor sentimente de frustrare sau chiar unor simptome fizice precum creșterea în greutate sau epuizarea. Rezervă-ți timp pentru tine. Astfel vei putea combate sentimentul de copleșire și te vei simți mai pregatită să faci față tuturor responsabilităților vieții de mamă cu răbdare și flexibilitate.

Arată-le copiilor tăi că îți prețuiești propria sănătate și că timpul pentru tine e important

Cu siguranță îți dorești să crești copii echilibrați, sănătoși, interesați de lumea din jurul lor și deschiși la noi experiențe. Dar dacă copiii te văd mereu sacrificându-ți bunăstarea, nu le va fi nici lor ușor să învețe ce înseamnă să traiești o viata sănătoasa și fericită. Arată-le că îți prețuiești sănătatea și bunăstarea și asigură-te că găsești timp pentru tine pentru o viață de mamă echilibrată.

Programează, planifică activități pentru tine

Dacă te gândești să mergi la ora de pilates de la 7 seara, dar ești cam obosită și trebuie să strângi dupa cină și partenerul tău trebuie să răspundă la câteva mailuri de serviciu și și….îți sună cunoscut? Da, mamele se pricep foarte bine la a găsi scuze pentru care familiile lor nu pot funcționa fără ele – chiar și pentru o oră sau două. Păstrează-ți angajamentul față de tine, planificându-ți oficial timp pentru tine. De îndată ce e pe ”calendarul familiei”, îți va fi mai greu să te convingi că e ok să o lași baltă.

Alege activități care te energizează

O scurtă plimbare cu prietena ta cea mai bună sau o ieșire la cafea cu vreo colegă de la serviciu? Când esti mamă, timpul dedicat ție, fără copii, e foarte scurt și ar trebui tratat ca o resursă prețioasă. Deci fie că e vorba de o ieșire în oraș, o oră de yoga sau o plimbare prin magazine, alege activități fără copii, care te energizează și nu te epuizează. Astfel, vei fi pregatită să te întorci la viața de mamă cu bateriile încărcate.

Găsește timp pentru tine acasă, în timpul zilei

Uneori ideea de a pleca de acasă pur și simplu e irealizabilă, dar totuși încă ai posibilitatea de a găsi puțin timp pentru tine. Încearcă să te trezești cu 30 minute înainte de a se trezi copiii pentru a-ți începe ziua cu o ceașcă de cafea sau ceai. Sau, după  ce culci copiii, rezistă tentației de a da buzna pe rețelele de socializare și petrece în schimb 10 minute meditând și apoi răsfață-te citind o carte preferată.

Accesează servicii de babysitting pentru copilul tău

Având convingerea că timpul tău e cheia pentru a găsi echilibrul, te simți totuși vinovată și anxioasă când vine vorba de a pleca de lângă copii? E timpul sa apelezi la un babysitter. Când babysitterul preferat al copilului tău apare în schemă, să ieși din casă e floare la ureche. Și ține minte: e benefic și pentru copii să petreacă timp din când în când cu alți adulți de încredere în afară de părinți. Astfel își pot exercita abilitățile sociale și sunt expuși la alte noi situații și experiențe.

Am scris aici un articol despre cum să-ți găsești bona potrivită pentru tine și cei dragi.

Nu lăsa sentimentul de vină să te copleșească! Copiii au nevoie de o mamă sănătoasă și fericită, așa că apelează la un babysitter dacă simți nevoia.

Iată câteva idei de activități pe care le poți face în timpul liber câștigat

1. Ieși la cină cu soțul tău

Când apare un copil, adesea relația voastră ca și cuplu tinde să cadă pe locul 2. Asta face parte din viața de mamă. Dar lucrurile pot fi mereu îmbunătățite cu puțin efort. Acordă-i atenția necesară totuși și invită-l la o cină în doi. Asta te va ajuta și pe tine să te deconectezi, să savurezi o masă bună și să întărești relația cu partenerul tău.

2. Petrece timp cu fetele

Bucură-te de o gură de aer proaspăt și împarte o limonadă sau o cafea cu prietenele tale. Uneori, mamele sunt asa prinse cu îndatoririle de serviciu și de acasă că nu mai apucă să se bucure de micile lucruri precum o discuție de calitate cu o prietenă bună. Acordă-ți timp pentru a menține legăturile cu oameni dragi și vei fi mai împlinită.

3. Practică un sport sau du-te la sală

Rupe-ți o oră din timpul tău pentru puțină mișcare. Nu uita că sportul eliberează endorfine, hormoni ai fericirii, care sunt foarte beneficii atât asupra fizicului, cât și psihicului. Astfel, te vei întoarce la viața de mamă mai energizată și mai veselă.

4. Mergi la teatru, la film

Câteodată trebuie să ne hrănim și sufletul. Ia-ți partenerul sau cea mai bună prietenă și relaxați-vă. Ieșiți din cotidian și intrați într-o lume paralelă, cea a unei piese de teatru sau a unui film.

5. Fă-ți o programare la salon

Suntem femei, ne place să avem grijă de noi. Din când în când merităm câte un răsfăț. Fă-ți o programare la coafor, la manichiură, la cosmetică sau unde ai nevoie și îți face plăcere. Stima de sine e un factor important pentru starea noastră emoțională.

În loc de concluzii

Știm că par lucruri banale. Dar sunt lucruri banale pe care le uiți câteodată și nu îți dai seama ce mult lipsesc din viața ta. De aceea, acordă-le timp, oferă-ți micile bucurii și petrece timp calitativ cu tine.

Majoritatea activităților nu îți ocupă mult timp, trebuie doar să ai motivația să le faci. Astfel, te vei întoarce la copiii tăi cu mai multă energie și cu seninătate. Ce zici? Care e următoarea activitate din agenda ta?

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top