Tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea bebelușului pe luni, în primul an de viață

În primul an de viață, bebelușul se dezvoltă foarte mult, atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Bebelușul tău crește de la 50-55 cm la aproximativ 80 cm și de la 3-3,5 kg ajunge la 8-12 kg.

Despre dezvoltarea fizică poți afla mai multe și din articolul Ghidul puseurilor de creștere al bebelușilor.

Iar despre dezvoltarea mentală am scris aici: Dezvoltarea cognitivă și salturile mentale ale bebelușului tău.

Această dezvoltare din primul an de viață poate fi atât spectaculoasă, cât și cu bătăi de cap: vei fi surprinsă cât de repede crește, dar vor fi și situații în care te vei întreba dacă se dezvoltă suficient sau vei avea nopți nedormite din cauza puseurilor de creștere. Mai jos, în acest articol am adunat informații despre tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea pe luni a bebelușului tău în primul an de viață.

Creșterea și dezvoltarea bebelușului pe luni

Bebelușul la 1 lună:

Va lua în greutate aproximativ 0,7-0,9 kg și va crește între 2,5 și 4 cm. Ritmul acesta se va păstra constant până pe la 6 luni. În acest articol găsești graficul de creștere pe luni pentru fete și pentru băieți, dacă vrei să afli mai multe. Bebelușul va avea tendința să pună un picior în fața celuilalt dacă este lăsat să calce pe o suprafață plană. Este capabil să urmărească cu capul și ochii un obiect în mișcare și îi va plăcea să-ți audă vocea, dar se va speria de zgomotele intense. La finalul primei luni de viață, bebelusul își susține singur capul dacă este pus pe burtă.

Bebelușul la 2 luni:

La finalul celei de-a doua luni de viață, bebelușul tău va fi destul de măricel față de naștere. Mușchii se dezvoltă destul de mult în această perioadă și este capabil să-și întoarcă capul de pe o parte pe alta atunci când este pus pe burtă. Dacă este pe spate și-l ții de mâini, va avea tendința să se ridice. Se va uita cu atenție la tine și va putea să fixeze cu privirea anumite obiecte colorate care îi atrag atenția.

Bebelușul la 3 luni:

În jurul perioadei de 3 luni, fontanela din spatele capului ar trebui să  se închidă. Va gânguri și zâmbi mai des. Este mai activ din punct de vedere fizic și va răspunde entuziasmat la vocea ta. Are tendința să apuce obiecte și să se întindă după ele. Atunci când este pus pe burtică, își va susține foarte bine capul și va putea chiar să se rostogolească de pe o parte pe alta.

Bebelușul la 4 luni

Bebelușul tău se dezvoltă constant, chiar dacă nu sunt vizibile schimbările fizice sau mentale de la o lună la alta. La 4 luni, vei observa că este mult mai dinamic și activ față de primele zile de viață. Bebelușul reacționează mult mai vocal la stimulii din exterior: gângurește și chicotește. De asemenea, are tendința să se târască după obiecte ca să le apuce. Este mult mai curios de lumea din jur și este atent la obiectele care i se par interesante. Aceasta este o perioadă propice să-i citești bebelușului pentru 1-2 minute de mai multe ori pe zi pentru a-l ajuta să-și dezvolte ulterior limbajul și gândirea.

Bebelușul la 5 luni

La 5 luni, bebelușul va reuși să se târască pentru a ajunge la obiectele dorite. Este din ce în ce mai curios cu privire la lumea din jurul lui și continuă să aibă tendința să bage totul în gură – gustul reprezintă cea mai dezvoltată formă de cunoaștere pentru el. Începe să se facă înțeles: dacă vrea un obiect, scoate un anumit sunet, dacă vrea în brațe, întinde mâinile și se uită direct în ochii tăi.

Bebelușul la 6 luni

La 6 luni dacă bebelușul tău este pregătit poți începe diversificarea alimentației. Musculatura bebelușului este mai dezvoltată decât la naștere, iar acum are capacitatea de a sta în fund pentru cel puțin câteva secunde. Chiar dacă stă în fund, trebuie să știi că bebelușul încă nu este neapărat capabil să se pună singur în această poziție. Are nevoie de ajutorul tău ca să-l pui în șezut. Aceasta este o perioadă în care bebelușul se va târî prin casă, iar unii vor merge în patru labe. Acest lucru le oferă mai multă independență și mai mult control asupra mediului lor. La 6 luni ar trebui să aibă deja dublată greutatea de la naștere.

Bebelușul la 7 luni

Bebelușul tău interacționează din ce în ce mai mult cu mediul înconjurător prin sunetele pe care le scoate atunci când vede anumite obiecte sau când le vrea. Este capabil să-și exprime emoțiile: entuziasm, furie, tristețe, bucurie. Îți vei da seama din gângurelile și gesturile lui. De acum este important să începi să-l ajuți să-și dea seama de ele. Bineînțeles, este încă mic, dar în felul acesta vorbindu-i despre sentimentele care îl cuprind, în primul rând, le vei conștientiza tu și acest lucru te va ajuta să-l înțelegi mai bine atunci când plânge, iar în al doilea rând, bebelușul va ajunge în jurul vârstei de 2 ani să fie capabil să înțeleagă emoțiile de bază: furie, tristețe, bucurie.

Bebelușul la 8 luni

În jurul a 8 luni de viață, bebelușul are deja primii dinți. Este foarte activ, merge în patru labe prin toată casa. Prezintă interes față de jucăriile din jurul lui: le ia în mână, le duce la gură, se joacă singur. Îi plac jucăriile care scot sunete. Are abilitățile motrice fine din ce în ce mai dezvoltate: poate mânui anumite obiecte și le transferă dintr-o mână în alta. La 8 luni, bebelușul are capacitatea de a se pune singur în șezut și va prefera această poziție atunci când se joacă sau petreceți timp împreună.

Bebelușul la 9 luni

La 9 luni, bebelușul dezvoltă atașamente față de anumite persoane: zâmbește sau plânge când vede anumite persoane. Are tendința să-ți ia lingurița din mână și să mănânce singur. Poți să-i dai bucățele de mâncare bine fiartă pentru că are capacitatea de a le mânca și de a le ține în mână.

Bebelușul la 10 luni

Bebelușul tău la 10 luni arată deja ca un copilaș. Are tendința să se sprijine de marginea patului și să meargă făcând primii pași. Dezvoltă preferințe față de anumite jucării sau persoane. Unii copii spun primele cuvinte la această vârsta: mama, apa, papa.

Bebelușul la 11 luni

Bebelușul, care deja nu mai este chiar un bebeluș, este capabil să se facă înțeles mult mai bine și să-și comunice emoțiile. Din punct de vedere al mobilității, bebelușul tău este activ, se mișcă fie în patru labe, fie sprijinindu-se de mobilă. Devine dornic să mănânce singur din ce în ce mai mult.

Bebelușul la 12 luni

În jurul vârstei de 1 an, copiii fac primii pași și, în felul acesta, lumea lor se extinde cu fiecare pas pe care îl fac.

Copilul tău va fi interesat să mute obiectele din jur, să le tragă și să le împingă pentru a observa reacțiile tale și în funcție de ele va acționa într-un fel sau altul. Devine din ce în ce mai curios de obiectele din mediul înconjurător. Îi place să se joace afară cu frunze și pietricele.

La ce trebuie să fii atentă încă din primele luni de viață:

  • Dacă nu mănâncă cum trebuie – poate să aibă probleme de reflux gastric ori de fren la guriță sau limbă;
  • Dacă doarme mai mult de 16 ore pe zi;
  • Dacă nu își mișcă suficient picioarele sau brațele;
  • Dacă nu gângurește;
  • Dacă nu pare să reacționeze atunci când ești în preajma lui: nu te urmărește cu privirea sau pare că nu te aude;
  • Dacă nu zâmbește până la 8 săptămâni;
  • Dacă stă cu privirea fixă prea mult timp într-un singur loc
  • Dacă ți se pare că nu are forță în una dintre părțile corpului, mâini sau picioare;
  • Dacă are tendința să țină capul înclinat pe o parte sau pare fără putere.

Astfel, dacă ceva te neliniștește, cel mai bine este să discuți cu medicul de familie sau cu medicul pediatru.

Sfaturi pentru părinți

Dezvoltarea fizică și mintală din primul an sunt foarte importante pentru dezvoltarea ulterioară a copilului. Iar tu, ca părinte, ai o contribuție foarte mare. Bebelușii nu se pot descurca singuri și au nevoie constantă de ajutorul părinților. Principalele lucruri pe care poți să i le oferi copilului tău în primul an sunt:

  • Timpul tău atunci când te joci cu el și când îi ții în brațe vorbindu-i despre obiectele din jur ori spunându-i o poveste;
  • O alimentație de calitate, oferită la orele potrivite și fără utilizarea tehnologiei pentru distragerea atenției în cazul în care copilul nu este prea atras de mănâncare;
  • Să-i vorbești. Cu cât mai mult îi vorbești copilului tău, cu atât mai mult îl ajuți să-și dezvolte creierul prin conexiunile neuronale care se creează.

Îți recomandăm un ghid de stimulare prin mișcare dezvoltat de către UNICEF și care cuprinde 40 de exerciții fizice.

Primul an de viață este un an cu multe schimbări pentru bebeluș, dar și pentru tine ca părinte. Așa că este important să ai grijă și de propria ta persoană: să te alimentezi corect, să dormi suficient și să faci lucruri care îți aduc plăcere reprezintă combustibilul care te ajută să ai grijă de cea mai de preț persoană din viața ta: copilașul tău.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top