Dezvoltarea cognitivă și salturi mentale la bebelusi

Dacă ai ajuns ca părinte în situația în care pare că nu te mai înțelegi cu copilul tău și te întrebi de ce este mai plângăcios și mai agitat sau vrea doar în brațe, trebuie să știi că poate trece printr-un salt mental.

Saltul mental reprezintă o dezvoltare cognitivă accelerată care are loc într-o perioadă scurtă de timp. Este similar puseului de creștere, despre care am scris în acest articol. Saltul mental durează în medie câte o săptămână, dar poate dura și mai puțin sau chiar mai mult. De asemenea, se poate suprapune ca perioadă uneori peste puseurile de creștere.

În literatura de specialitate salturile mentale sunt denumite săptămânile minune (engl. wonder weeks) și au fost identificate 10 astfel de săptămâni.

Săptămânile minune se calculează de la data estimată a nașterii, nu de la cea reală pentru că data reală de naștere poate fi influențată de mai mulți factori printre care și operația de cezariană. În 1992 Dr. Frans X. Plooij și soția sa, Dr. Hetty van de Rijt au publicat o carte intitulată Wonder Weeks – Săptămânile Minune.

Cartea celor doi cercetători olandezi se bazează pe 35 de ani de studii privind dezvoltarea bebelușilor și a modului cum mamele răspund acestei dezvoltări. Așa că dacă și bebelușul tău are perioade în care este morocănos, să știi că există o explicație.

De ce apar aceste salturi mentale?

Bebelușul tău se dezvoltă continuu, iar în anumite perioade au loc astfel de salturi mentale, adică dezvoltări cognitive accelerate. Aceste salturi mentale nu pot fi influențate de către mediul exterior, adică nu se pot petrece mai devreme decât știe creierul s-o facă. Însă, în mod cert, expunerea bebelușului la experiențe noi care îi antrenează toate simțurile îl poate ajuta să se dezvolte mai accelerat din punct de vedere cognitiv.

Dacă copilul tău a avut o perioadă mai agitată, dar ai observat că acum face lucruri noi, să știi că a trecut printr-un salt mental. De exemplu, copilul poate să plângă mai mult, să doarmă mai puțin sau la ore diferite, să fie mai „lipicios”, iar apoi dintr-o dată observi că apucă obiectele cu mâna și le duce la gură (își manifestă coordonarea ochi – mână – gură) sau că întoarce capul atunci când îți aude vocea, ori că deja recunoaște diferite obiecte dacă îi soliciți să ți le arate.

Creierul copilului tău acumulează informație nouă pe care o prelucrează apoi în mod accelerat, creând conexiuni noi. În esență, sistemul nervos se dezvoltă, deci, este normal ca și comportamentul copilașului tău să se modifice.

Care sunt cele 10 salturi mentale și cum se manifestă ele

Primul salt mental are loc în săptămâna a 5-a de la data estimată a nașterii și este dedicată senzațiilor.

Copilul devine mai conștient de stimulii fizici. Și de multe ori simte că este bombardat cu stimuli. Se poate speria cu ușurință. Reacționează diferit la lumină sau la întuneric. Îi place atenția din partea adulților, dar atenție la suprastimulare.

Perioada aceasta de început îți poate provoca nesiguranță pentru că ajungi să te întrebi ce faci greșit cu copilul tău de este atât de neliniștit și vrea numai în brațe la tine. Este o perioadă grea, știm. Dar urmează și zile mai bune.

Al doilea salt mental are loc în săptămâna a 8-a, adică în luna a doua de la data estimată a nașterii. Bebelușul învață să recunoască modele, paternuri, forme. Își folosește mai mult propriile simțuri. Vei putea observa că își mișcă mai mult mânuțele și piciorușele pentru că acum își descoperă corpul. Va duce mâinile la gură destul de des, va petrece mult timp uitându-se într-un punct fix, observând luminile, umbrele, culorile.

De asemenea, vei putea observa că începe să aibă preferințe pentru o anumită jucărie sau poziție. Va întoarce capul atunci când va auzi sau observa ceva interesant pentru el. La început va fi copleșit și confuz de tot ceea ce observă. Ceea ce îl va face pe bebeluș să fie agitat. Această fază poate dura de la câteva zile până la două săptămâni.

Al treilea salt mental are loc în săptămâna a 12-a, adică în luna a 3-a și se referă la identificarea tranzițiilor fine. Copilul începe să aibă mai mult control asupra propriului corp – începe să se miște mai mult, să fie mai activ.

De asemenea, de acum poate sesiza schimbarea tonalității vocii, a poziției corpului adultului de lângă el. Încearcă să apuce obiectele cu mâna lui și are un control mai bun asupra propriilor mișcări. Observă lucrurile și persoanele din jurul lui și încearcă să le atingă și să le „guste”, adică să le bage în guriță. În această perioadă, bebelușul va începe să râdă și să-și exprime bucuria și uimirea. Vei putea vedea pe fața lui mai multe emoții: de la bucurie la întristare în funcție de mimica ta. Bebelușul începe să manifeste comportamente diferite cu persoane diferite: la unele persoane nici nu vrea în brațe, iar la altele stă cu bucurie.

În săptămâna a 19-a are loc cel de-al 4-lea salt mental, iar bebelușul tău începe să recunoască diferite evenimente. Bebelușul începe să se coordoneze din ce în ce mai bine și să anticipeze evenimente bazându-se pe observarea mediului înconjurător: apasă pe buton și se aude un sunet, de exemplu. Bebelușul este în etapa în care pare că îi place să se joace cu jucăriile din jurul lui: bagă obiecte în forma corespunzătoare, apucă obiectele și le duce la gură, strânge obiectele în mână, se distrează când reușește să facă ceea ce și-a propus. Dacă îl întrebi de anumite obiecte, se va uita la ele și va întoarce capul după ele.

Cel de-al 5-lea salt mental, are loc în luna a 5-a, adică săptpmâna a 26-a când bebelușul începe să perceapă distanța fizică și relațiile cauză-efect. Acum bebelușul poate să recunoască evenimente similare: îl iei în brațe pentru că vrei să-l alăptezi sau să-i dai biberonul, îi desfaci bluzița pentru că vrei să-i faci baie sau să-i schimbi scutecul, îi zâmbești pentru că a făcut ceva ce-ți place. Va începe să se târască pentru a ajunge la obiectele pe care le vede. Unul dintre cele mai potrivite jocuri pentru această perioadă este Cu-cu-bau. Copilul va învăța că adultul nu dispare atunci când nu-i mai vede fața.

Al 6-lea salt mental are loc în săptămâna a 37, adică prin luna a 8-a. În această perioadă, bebelușul tău va învăța despre categorii și despre cum anumite lucruri pot fi grupate. Este mai atent la obiectele din jurul lui și le studiază mai mult. Recunoaște diferite obiecte și înțelege care obiect cu care se potrivește. Are o îndemânare mai bună și poate construi mici turnulețe din jucării similare. Observă și înțelege mai bine dimensiunile jucăriilor: mic și mare.

În săptămâna a 46-a (aproximativ luna a 10-a) are loc cel de-al 7-lea salt mental, iar copilul tău învață să recunoască secvențele, adică ordinea lucrurilor. Prin joc și joacă, bebelușul tău începe să realizeze că un lucru urmează altui lucru, că un obiect urmează după o anumită acțiune sau după un alt obiect. Poate face puzzle-uri din 2-3 piese. Este capabil să arate spre obiectele pe care le numești, este atent la imaginile din cărțile pe care le citiți, scoate sunete de entuziasm când vede ceva ce-i place, știe să arate diferitele părți ale copilului, imită sunetele pe care i le spui tu (vaca face „muuu”, porcul face „guiț”, mașina face „vrum, vrum” etc). De asemenea, începe să refuze să facă anumite acțiuni și chiar să spună „Nu”. Te va surprinde că va încerca să-ți ia cheia și s-o bage în yală atunci când veniți sau ieșiți din casă.

Al 8-lea salt mental are loc în săptămâna 55, adică în jurul vârstei de 1 an. Copilul învață că există mai multe moduri de a face același lucru, învață despre programe. Copilul tău ajunge să înțeleagă acum ce înseamnă să pui hainele în mașina de spălat și să le scoți curate de acolo. Sau să faci un aluat, să-i pui în cuptor, iar apoi să-l poți mânca. Și chiar va vrea să ajute la diferite treburi ale casei.

În cadrul celui de-al 9-lea salt mental, adică în săptămâna 64 (1 an și 2 luni), copilul învață despre principii și începe să își dezvolte capacitatea de setare de obiective. Sună poate pretențios, dar îți poți da seama de această capacitate atunci când vei observa la copilul că va vrea chiar el să facă anumite lucruri: să se spele pe mâini, pe dinți, să nu accepte haina groasă, deși afară este frig. Din senin, chiar dacă tu nu faci curățenie, dacă vede o cârpă va începe să șteargă praful. Sau își va lua pantofii în mâini pentru a te convinge să ieșiți afară. Devine posesiv cu jucăriile, nu vrea să le împartă cu alți copii. Îi place să experimenteze: vrea să meargă pe șosea, aruncă cu pietre, sare în bălți.

Cel de-al 10-lea salt mental are loc în săptămâna 75, adică în jur de 1 an și 5 luni. Copilul învață despre sisteme și începe să aibă conștiință de sine și să-și dezvolte capacitatea de decizie. Va spune „Nu” mai des, va vrea să-și impună părerea, va vrea să fie mai independent (poate refuza să te țină de mână pe stradă), imită comportamentele din desenele animate sau cântecelele pe care le vede la TV, vrea să fie pus în situația de a alege între două jucării, două haine, două evenimente. Îi place să aibă grijă de animalele pe care le întâlnește, să le atingă, este curios de insecte, vrea să ude plantele, să le miroase, să le rupă frunzele, înțelege care sunt membrii familiei (vrea să vorbească cu bunica la telefon sau să-i arate bunicului anumite obiecte).

Ce poți face ca părinte pentru copilul tău atunci când trece printr-un salt mental

În primul rând, trebuie să știți că astfel de perioade sunt firești și tranzitorii. Și că dacă pentru a explica agitația copilului tău ai exclus cauzele medicale, atunci să știi că aceste perioade de agitație vor trece de la sine. Tot ceea ce poți face este să-i oferi afecțiune și înțelegere bebelușului tău, timp de calitate prin joacă (am scris un articol și pe această temă) pentru a-l ajuta să-și dezvolte toate simțurile. Plimbările sau băile cu spumă și jucăriile preferate pot să-l ajute pe copilul tău să nu mai fie atât de morocănos. În fiecare dintre cele 10 săptămâni minune, copilul tău se va dezvolta din punct de vedere cognitiv și va percepe din ce în ce mai mult și mai bine mediul care îl înconjoară prin intermediul celor cinci simțuri: văz, auz, gust, miros, tactil.

În al doilea rând, rolul tău ca părinte este să-l expui la cât mai multe experiențe care să-i stimuleze aceste simțuri pentru a contribui la formarea de noi sinapse și conexiuni în creier. La modul concret, iată câteva modalități simple și la îndemână de stimulare cognitivă a bebelușilor:

  • Explorează casa cu bebelușul tău. Dă-i ocazia să vadă, să audă și să atingă tot ceea ce consideră a fi interesant. Explica obiectele pe care le întâlniți în timp ce explorați: aici este biblioteca, aici este o fereastră, aici este un tablou, aici este o lingură de lemn și tot așa. Bebelușul va adora să-ți asculte vocea. Iar destul de curând, va începe să recunoască obiectele și să întindă mâinile să le apuce.
  • Vobește-i sau citește-i fără altă gălăgie pe fundal precum televizorul. Și ar fi de ajutor să-i vorbești cu intonație. Sau să-i citești povești pe mai multe voci.
  • Pune diverse obiecte sau jucării în preajma copilului, fie pe lângă el, fie atârnate pentru a le putea observa cum arată. Dacă apucă obiectele, va putea să vadă cum se simt la atingere. Poți să-i oferi diferite texturi: lemn, textile, plastic. Creierul copilului se va dezvolta pentru că va trebui să discearnă între diferitele texturi. De asemenea, creierul bebelușului va fi stimulat să le recunoască altădată când le va vedea.
  • Pune-i muzică și experimentează cu diferite genuri de muzică. Încearcă să descoperi ce fel de muzică preferă. Ca părinte este necesar să fii mereu atent la răspunsurile și reacțiile bebelușului. Modul cum reacționează îți va arăta progresul făcut de el.  
  • Ia-l în brațe și mângăie-l pe corp. În primele 4  luni de viață, să știi că atigerile și mângâierile tale reprezintă cel mai bun stimul pentru că ajută la formarea de noi conexiuni neuronale. Zona de confort a bebelușul este în brațele tale, să știi.

Până cam pe la 1 an și jumătate, așadar, copilul tău traversează 10 salturi mentale, adică etape cu dezvoltare cognitivă accelerată. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, astfel că aceste salturi mentale s-ar putea să nu aibă loc exact în săptămâna menționată mai sus. Dar cu siguranță va fi cam într-un interval de 2-4 săptămâni, plus sau minus. Și la fel ca și puseurile de creștere, aceste salturi mentale sunt, de cele mai multe ori, însoțite de mai mult plâns, mai multă nevoie de atenție și afecțiune, de schimbări privind somnul, starea de spirit sau nevoile de hrană (mănâncă mai puțin sau dimpotrivă).

În creierul copilului tău au loc multe schimbări neuro-chimice, iar el traversează o perioadă dificilă pentru că mereu trebuie să se adapteze la ceva nou. Și pentru tine ca părinte poate fi dificilă această perioadă, de aceea îți recomandăm să ai grijă și de tine și să faci activități care îți aduc bucurie și care te conectează cu tine

Apropo. Dacă ai un copil mic și ai nevoie de o bonă de încredere care să te ajute, găsești pe Helperz.ro

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

2 thoughts on “Dezvoltarea cognitivă și salturi mentale la bebelusi”

  1. Pingback: Tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea bebelușului pe luni, în primul an de viață - Helperz Blog

  2. Pingback: Ghidul puseurilor de creștere ale bebelușilor: când și cum apar - Helperz Blog

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top