Jocuri pentru copii – 3 beneficii surprinzătoare pentru a te juca mai mult cu copilul tău

În mod deloc surprinzător, copilul vrea ca mama lui să-i fie mereu alături. Mama, de cealaltă parte își dorește să crească un copil independent. Și atunci ce poți face să găsești calea de mijloc? Jocul cu copilul tău poate fi una dintre strategii. Atunci când te pui jos pe covor lângă copilul tău și vă jucați împreună se întâmplă cele mai bune lucruri de ambele părți, să știi. Copilul are parte de timp cu tine, iar tu reușești să te detensionezi și să observi evoluția lui.

Fie că vei cumpăra diferite jocuri educative sau jocuri pentru copii mai mici ori mai mari, jocuri montessori sau vă veți juca jocuri gratis de pe internet, ceea ce contează cel mai mult este conectarea care se petrece în acele momente.

Vei vedea că fie și numai 10 minute de joacă cu copilul tău vor fi suficiente încât să-i umple rezervorul emoțional pentru următoarea oră așa încât el să exploreze singur alte locuri din casă sau de afară (depinde unde vă jucați).

Ca orice alt părinte, ai zile și zile. Zile mai bune și zile mai puțin bune. Zile în care te implici cu ușurință în jocul copilului tău și zile în care ai face orice altceva, pentru că nu mai ai energie de încă un joc cu păpuși, cu mașinuțe, cu dinozauri sau cu trenulețe.

După ce vei parcuge acest articol vei înțelege beneficiile jocului de ambele părți și vei afla câteva jocuri pe care le poți juca în casă sau afară cu copilul tău.

Ce înseamnă jocul și de ce se joacă copiii

Jocul reprezintă una dintre activitățile de bază care contribuie la a avea o viață armonioasă și echilibrată.

De obicei, un joc presupune niște reguli existente sau create pe loc și se joacă de mai multe persoane. Jocul nu are vârstă și reprezintă o modalitate de relaxare și de eliberare a stresului.

Prin intermediul jocului copiii învață să respecte regulile, să fie creativi, să experiementeze, să socializeze, să-și dezvolte spiritul de competiție, dar și de colaborare.

Un bebeluș găsește calea în mod natural spre joc și joacă dacă primește 1-2 obiecte de prin casă. Pe măsură ce crește copilul, crește și nevoia lui de joacă pentru că pentru copii joaca reprezintă atât distracție, mișcare, cât mai ales învățare și explorare. Dacă bebelușul sau copilul tău nu are dorință să se joace, în mod cert, te vei gândi că este ceva neînregulă cu el. Și atunci nouă de ce ne este atât de dificil, uneori, să ne jucăm cu proprii copii? Grijile și stresul cotidian reprezintă un factor important, cu siguranță.

Beneficiile jocurilor

Intuim cu ușurință că jocurile sunt benefice pentru dezvoltarea inteligenței cognitive, a inteligenței emoționale sau pentru stimularea creativității și inventivității copilului.

Mai știm și că jocul presupune reguli, disciplină, creativitate, determinarea și hotărârea de a obține succesul pentru că cineva întotdeauna câștigă la joc, precum și acceptarea eșecului pentru că există mereu cineva care pierde. Psihologul și terapeutul Lawrence J. Cohen în cartea „Rețete de jocuri. De ce și cum să te joci cu copilul tău”, publicată la noi la editura Trei, vorbește de trei beneficii mai puțin cunoscute:

Stimularea apropierii în locul izolării

Jocul reprezintă o modalitate de apropiere, o cale de a restabili și repara legătura dintre părinte și copil după ce conexiunea dintre ei s-a pierdut. Ca părinte trebuie să pui și limite copilului tău, chiar dacă acesta protestează.

Limitele reprezintă un mod sănătos de a stabili reguli și de a-i forma deprinderi de viață. Dar limitele pot provoca și rupturi în relația cu copilul tău – acesta se supără pe tine. Alteori, ai momente când poate că nu mai ai disponibilitate emoțională pentru copilul tău și atunci relația dintre voi se rupe.

Jocul, în aceste situații, poate ajuta, find o metodă de reparare și de stimulare a apropierii în locul izolării. Prin râs, joacă și îmbrățișări, te re-conectezi cu copilul tău.

Creșterea încrederii în sine în locul neputinței

Neputința la copii se poate manifesta atât prin faptul că refuză să facă anumite lucruri pe care le pot face la vârsta lor cum ar fi îmbrăcatul, încălțatul sau chiar învățatul la școală.

Alteori, se manifestă prin agresivitate: copilul lovește alți copii, se joacă jocuri violente, trântește lucruri, smulge jucăriile altor copii. Ce este de făcut în ambele situații? Jocul de rol poate ajuta foarte mult în acest caz.

Părintele poate lua locul copilului, iar copilul locul părintelui. În felul acesta copilul se va putea observa pe sine în situațiile respective. Modul în care va reacționa copilul la „neascultarea” și „agresivitatea” părintelui reprezintă modul în care copilul înțelege să repare situația și să „disciplineze” părintele. Cu siguranță, copilul „agresiv” cu alți copii, atunci când se va juca acest joc de rol, va dezaproba agresivitatea.

Cu ajutorul jocurilor, copilul poate fi stimulat să-și crească încrederea în sine, pentru că atunci când se joacă copilul are puterea și deține controlul. Nu-i răpi această putere spunându-i cum trebuie să se joace cu jucăriile lui, mai ales dacă are în jur de 2-4 ani. Lasă-l pe el să inventeze jocuri, tu fii acolo ca să-l susții.

Cred că îți sunt cunoscute: joaca de-a grădinița, joaca de-a mama și de-a tata, joaca de-a gătitul sau joaca de-a doctorul. Jocurile de rol pot ajuta foarte mult pentru că, de data, aceasta copilul ia locul adultului și are șansa de a se simți puternic. Copiii se joacă și ca să învețe despre lume și despre relațiile dintre oameni. Oferă-i această oportunitate și intră în joc cu el.

Cultivarea vindecării afective în locul suferinței afective

Există situații când copilul suferă, iar părintele nu are cum să oprească această suferință. De exemplu, atunci când merge cu copilul la doctor pentru vaccin. Copilul suferă atât din cauza injecției, cât și pentru că a fost fost constrâns de părinte, a fost lipsit de putere.

Atunci când ajungi acasă cu copilul vă puteți juca de-a doctorul, iar tu, părintele, să fii copilul care primește injecția. Vei vedea cum se înseninează fața lui, cum își recapătă vitalitatea și energia. Vei vedea că va uita de crizele de plâns și de situațiile în care nu-i convine nimic. Jocul, în acest caz, îl ajută să vindece rana emoțională pe care a suferit-o.

Idei de activități și jocuri în funcție de vârsta copilului tău

Atunci când te joci cu copilul tău, evident, vei ține cont și de dezvoltarea lui. Așa că îți prezentăm mai jos câteva recomandări în funcție de vârsta copilului tău.

De la 0 la 6 luni

Copilul tău abia acum începe să cunoască lumea în care a venit. Până la 3 luni poți face exerciții de stat pe burtică pentru a-și întării mușchii și pentru a ajunge să se rostogolească de pe o parte pe alta.

Vorbește-i cât mai mult, arat-i obiectele de prin casă, povestește-i ce faci pe parcursul unei zile. Ar fi bine să nu-l expui la televizor, iar dacă îi pui muzică să fie doar audio.

Creierul lui nu poate procesa imaginile prea rapide de la televizor. Jucăriile de la această vârstă ar fi bine să fie din lemn, cu cât mai puține culori și care să nu scoată alte sunete. Important este ca prin mânuirea acelor obiecte să-și dezvolte motricitatea fină – de a apuca diverse obiecte și de a le pune dintr-un loc într-altul. Poți începe să-i citești și să-i oferi cărți de bebe din material textil.

Unul dintre jocurile importante din această perioadă este „Cu-cu bau”. Acest joc îi ajută pe copii să-și dezvolte gândirea: copilul într-o clipă își vede copilul, pe urmă nu-l mai vede, dar încet, încet învață că părintele nu dispare cu totul. Acest joc ajută foarte mult în reducerea anxietății de separare.

De la 6 luni la 1 an

Deja copilul stă în fund și este interesat să meargă de-a bușilea, urmând ca în jur de 1 an sau 1 an și câteva luni să facă primii pași. Toate recomandările de mai sus sunt valabile și acum.

Ar trebui să mai adăugăm că acum bebele tău va dori să te joci mai mult cu el. Nu-i arăta tu cum se joacă cu anumite jucării, lasa-l pe el să descopere. În felul acesta își va dezvolta creativitatea și gândirea. În jur de 1 an oferă-i jucării care să-i stimuleze mișcarea precum mașinuță fără pedale. Jucării de construcție de tip lego sau magnetice sunt potrivite a fi introduse în această etapă. Denumește culorile și ajută-l să deprindă primele cuvinte.

De la 1 la 2 ani

Deja copilul tău merge și învață să spună primele cuvinte. Învață-l culorile și joacă-te cu el jocuri de recunoaștere a acestora: pune-l pe el să-ți arate diverse obiecte de diferite culori. Sau poți să-l înveți numerele până la 5 sau 10: 1 soare, 2 mâini, 3 mingi, 4 copii, 5 degete și tot așa. Există multe cărticele cu numere, cu obiecte și cu culori.

De la 2 la 4 ani

Poți începe să introduci jocuri mai complexe precum jocuri de construit sau puzzle-uri. Jocurile de mișcare ajută și ele foarte mult atât la dezvoltarea fizică a copilului, cât și la detensionare.

De câte ori n-ați auzit ideea că cei mici au nevoie să-și consume energia ca să aibă poftă de mâncare sau să doarmă? Așa că a ieși afară cu el, lasă-l să alerge și jucați-vă de-a v-ați ascunselea.

De la 2 ani copilul începe să fie interesat de alți copii, iar marea provocare este să-l înveți să împartă diferite jucării. Poți face acest lucru explicându-i mereu că dacă împarte, le face o bucurie și celorlați copii, își poate face prieteni, iar jucăria tot a lui rămâne. Oricum, să nu-l forțați dacă nu vrea. În timp va învăța această deprindere. Cu răbdare.

De la 4 ani +

Deja la această vârstă vei fi surprinsă cât de multă imaginație are copilul tău: inventează jocuri și dă o altă interpretare obiectelor din casă.

Începe să se joace independent din ce în ce mai mult și caută compania celorlați copii. Dar, de multe ori își solicită și părinții la joacă. Jocurile de rol și de construcție sunt principalele jocuri pe care le puteți juca împreună. Pentru o dezvoltare armonioasă, nu uitați de cărți și de povești.

Oricare ar fi situația în care te afli acum, ține cont că poate ar fi bine să iei o pauză și să te distanțezi.

În acest caz o bonă poate fi de un real ajutor.

Te poate ajuta ca pentru 2-3 ore să fii tu cu gândurile tale și să-ți încarci și tu bateriile. Sau poți ieși la o cină în oraș cu soțul tău. 

Aici găsești câteva detalii despre procesul prin care trec bonele noastre. 

Știai că există și bone de tip parteneri de joacă, care pregătesc activități pentru copii în funcție de vârsta lor?

Aceste bone sunt persoane creative, cu studii de pedagogie sau psihologie, în cele mai multe cazuri, care nu doar că îți vor supraveghea copilul, ci se vor juca cu el ca și când ar fi „dat în mintea copiilor”

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

1 thought on “Jocuri pentru copii – 3 beneficii surprinzătoare pentru a te juca mai mult cu copilul tău”

  1. Pingback: Responsabilitățile Bonei: Ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă o bonă

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top