Despre pisici și bebeluși – prietenie în siguranță și armonie – Helperz Blog

Lectură de: 5 minute

Dacă aștepți un bebeluș, felicitări! Sau poate vine vreun nepoțel în vizită, ce mai distracție! În orice caz, trebuie să le acorzi atenție pisicilor tale și să le prezinți cu grijă copiilor pentru a te asigura  că vei avea o atmosferă plăcută în casă.

Mitul că pisicile ar sufoca bebelușii la propriu, nu este real, dar oricum e bine de știut că pisicile sunt niște ghemotoace de blană căutătoare de căldură și le place să fie aproape de corpuri calde.

De aceea, uneori dorm la tine în poală ( sau în cap!) deci pot fi atrase să doarmă lângă sau pe un bebeluș.

Respirația unui bebeluș care miroase a lapte clar reprezintă o curiozitate pentru pisici, mai ales find și o persoană nouă în familie. Cu siguranță pisicile și bebelușii se pot înțelege foarte bine, dar nu trebuie lăsați niciodată nesupravegheați pentru că s-ar putea răni neintenționat. E important ca interacțiunea să fie supervizată.

De ce prezentarea pisicii contează

Ține minte: pisica ta a fost prima în casă. Dacă nu a fost expusă niciodată altor bebeluși sau copii mici și a stat doar în preajma adulților, pune-te puțin în locul ei.

În comparație cu un stăpân adult, aceste mici ființe umane sunt ca niște extratereștri pentru pisica ta! Copiii au un miros diferit, au voci mai subțiri, au o statură atipica în ochii pisicilor, fiind mai aproape de nivelul lor și chiar se mișcă diferit față de un adult.

Astfel, pisica îi poate considera drept o amenințare sau un pericol și poate deveni defensivă, ascunzându-se și încercând să se îndepărteze de copil. Oricum ar fi, nu e de bine.

Înainte ca bebelușul să se nască

Când aștepți un copil, începe să pregătești pisica înainte ca acesta să se nască. Ai 9 luni la dispoziție pentru pregătire. Pisicilor le place zona lor de confort, așa că atunci când începi să redecorezi camera copilului, fii atent la nevoile pisicii , mai ales dacă a avut acces la acea zonă înainte.

Fă schimbări progresiv.

Las-o să exploreze noile lucruri pentru a nu se simți lăsată pe dinafară. Dar ține cont de faptul că probabil o să îi placă să doarmă în pătuțul bebelușului său să se joace cu jucăriile sale, deci ar fi bine să investești în niște gratii care să delimiteze spațiul atunci când tu nu poți fi prin preajmă.

Poți acoperi salteaua cu niște folie- asta ar trebui să țină și pisica la distanță. Înregistrează sunetul unui plânset de bebeluș pentru ca pisica să știe la ce se poate aștepta. Pisicile folosesc sunete pentru a comunica și plânsetele de bebeluși seamănă cu cele de pisică, prin urmare, nu e prea plăcut pentru pisici să audă astfel de zgomote.

Observă cum reacționează pisica, iar dacă se poartă calm și frumos, recompenseaz-o. Dacă nu reacționează prea bine la auzul plânsetului, încearcă să te joci cu pisica un joc înainte să pui înregistrarea ca să asocieze aceste două elemente ca un beneficiu pentru ea.

Pregătește pisica în avans pentru venirea acasă a bebelușului

Începe să folosești pudra de bebeluși sau creme cu câteva săptămâni înainte. Astfel, pisica va asocia aceste mirosuri cu cineva pe care deja cunoaște și îndrăgește.

Vei avea nevoie să îți schimbi puțin obiceiurile odată ce vine bebelușul. Încearcă să pregătești terenul pentru ca pisicuța să nu fie afectată că nu primește atenție suficientă și că acea ființă străină care miroase ciudat și scoate sunete înspăimântătoare îți ocupă tot timpul.

Să îți excluzi pisica din această perioadă așa frumoasă o va face să devină confuză și tristă, stresată și poate chiar atât de debusolată încât să facă lucruri inacceptabile, de exemplu să își facă nevoile în altă parte decât la litieră.

Când bebelușul vine acasă

E de dorit să aduci ceva parfumat odată cu bebelușul pentru ca pisica să poată identifica astfel mirosul.

Ține minte că pisicile comunică și prin miros și își recunosc prietenii după mirosul asemănător.

Acesta e unul din motivele pentru care se freacă de fața ta. Așadar, ar fi de mare ajutor dacă înainte ca pisica să vadă bebelușul, să intre totuși în contact cu mirosul său prin intermediul unui tricou sau al unei pături.

Un alt truc care ar putea ajuta pisica să accepte bebelușul este să o mângâi folosind șosetuțele bebelușului și apoi să i le dai bebelușului.

Astfel, bebelușul va avea un miros similar cu cel al pisicii, iar pisica va identifica bebelușul ca fiind parte din mediul ei familiar.

Poartă-te normal cu pisica ta

Pisicile sunt în general blânde cu bebelușii. De aceea, când aduci acasă bebelușul, poartă-te cât poți de normal și nu face din țânțar armăsar ( chiar dacă e un moment super important). Îți dorești ca pisica să înțeleagă că e o parte normală din viața sa.

Nu forța lucrurile. Dacă pisica pare interesată, permite-i să miroasă piciorușul bebelușului ( poate chiar când poarta acea șosetuță).

Lasă-ți pisica să intre în contact cu bebelușul, ea va înțelege că nu e nimic de care să se teamă.

Laudă-ți pisica atunci când se poartă calm și frumos.

De îndată ce pisică va înțelege că tratarea bebelușului cu respect, ca fiind parte din familie, e în avantajul ei, nu va mai fi nicio problemă.

Poate poți crea un moment pisica-bebeluș: în timp ce hrănești bebelușul, oferă-i și pisicii mâncare sau atenție (joacă-te cu laserul, de exemplu). Astfel, pisica poate asocia lucrurile bune cu prezența bebelușului.

Pe măsură ce bebelușul crește, învață-l și pe el să respecte pisica. Asigură-te că și pisica are parte de momente de “intimitate”, fără copii prin preajmă.

Iar dacă vreodată va fi nevoie să neglijezi pisica, să pleci fără ea undeva, asigură-te că e iubită și îngrijită corespunzător pentru ca ea să nu simtă lipsa atenției. Pentru asta poți oricând apela la familie, prieteni sau la pet sitteri (bonă animale).

Am scris un articol fain despre cum să-ți găsești bona potrivită pentru tine și cei dragi.

Contează foarte mult cum începe relația dintre bebeluș și pisica. Astfel, în timp, ei vor crește împreună și vor putea dezvolta o prietenie armonioasă, pe viață.

Beneficiile deținerii unei pisici când aștepți un bebeluș

Atunci când te gândești la cum să îți îmbunătățești calitatea vieții, poate nu iei destul în calcul cât de benefică e prezența unei pisici în casa și familia ta.

Uite 4 beneficii dacă deții o pisică:

  • Reduce riscul bolilor cardiovasculare – dacă suferi de hipertensiune sau ai trecut printr-un infarct sau accident vascular, este chiar indicat să ai o pisică în casă deoarece s-a dovedit ca reglează tensiunea arterială.
  • Reduce stresul – dacă ai o pisică prin preajmă, aceasta te poate binedispune sau liniști prin vibrațiile produse de torsul ei, iar îngrijirea ei te poate relaxa și distrage de la alte probleme.
  • Scade riscul de a dezvolta alergii și astm, mai ales în cazul bebelușilor. Copilașii care se obișnuiesc de mici cu o pisică în casă sunt mai puțin predispuși la a dezvolta alergii și alte probleme respiratorii.
  • Beneficii pe plan psihologic – copiii care sunt obișnuiți de mici să aibă grijă de o pisică ( sau de un alt animal) pot deveni mai responsabili dacă sunt implicați activ în îngrijirea pisicii, mai răbdători și mai empatici.

Totuși, dacă ții o pisică sau un alt animal în casă, să ai mare grijă la igiena și îngrijirea acestuia. Educă-i pe cei mici să le impună niște bariere pisicilor și să se spele pe mâini frecvent. Dacă nu sunt încă la vârsta la care pot înțelege, asigură-te că le supraveghezi interacțiunile.

În loc de concluzii

Specialiștii consideră că prezența unei pisici reduce stresul si nivelul de anxietate într-o casă.

Torsul pisicilor este liniștitor, vibrațiile emise considerându-se a fi benefice în tratarea infecțiilor, iar copiii crescuți într-o casă cu pisici au un sistem imunitar mai puternic.

E important totuși să supraveghezi relația dintre cei doi pentru a fi sigur ca nu apar neînțelegeri sau comportamente inadecvate între cei doi.

Modul în care începe o relație este definitoriu. Mai ales când niciunii din protagoniști nu au discernământ, nu îți rămâne decât să mediezi și să veghezi tu asupra dezvoltării unei relații sănătoase și de durată.

Acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să îți dorim succes în noua viață de părinte de pisică și copil!

Sursa: https://www.thesprucepets.com/introducing-cats-and-babies-553952

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top