Dacă îți dorești un cățel, aceștia sunt factorii de care trebuie să ții cont înainte să iei marea decizie – Helperz Blog

Lectură de: 8 minute

Îți dorești un câine? Vrei să știi dacă ești pregătit pentru angajamentul care urmează?

Înainte să pornești în această călătorie, ți-am pregătit 9 sfaturi pe care orice viitor stăpân de câine ar trebui să le aibă în vedere înainte de a lua decizia potrivită.

Probabil că mulți dintre noi am avut sau avem câini, am crescut cu ei, au făcut parte din viață noastră.

Se spune că ei sunt cei mai buni prieteni ai omului, iar de-a lungul vieții pot să spun că s-a adeverit această zicală. Câinii îți simt stările de spirit, încearcă să te aline, să îți ofere afecțiune și cel mai important e că nu au mari așteptări.

Desigur că au nevoie și ei de iubire, atenție, dar tot timpul o oferă în schimb cu vârf și îndesat. Așadar vorbim de un companion pe viață, care va fi alături de tine necondiționat .

Probabil se vor găsi printre voi câțiva oameni care să mă contrazică – cu toții avem exemplele alea de câini zăpăciți, cu un comportament mai rece, apatic. Dar hei, din moment ce am decis să ii luăm sub acoperișul nostru, ne asumăm răspunderea ca pentru orice alt membru al familiei, indiferent de temperamentul lor.

Sau poate mai mult decât atât pentru că patrupezii noștri dragi nu își pot purta singuri de grijă și nu îi putem lăsa de izbeliște. Adopția sau achiziționarea unui câine înseamnă RĂSPUNDERE . Ești pregătit /ă pentru asta ?

Hai să vedem împreună care sunt cei mai importanți factori de luat în considerare înainte să iei decizia cea mare:

1. Spațiul de desfășurare al câinelui

Gândește-te în avans unde ai putea ține câinele. Dacă locuiești într-un apartament, ia în calcul ideea de a-ți lua un câine mai mic, care să fie fericit și sănătos într -un spațiu restrâns.

La casă, se schimbă puțin lucrurile, spațiul e mai amplu, poți liniștit să optezi pentru diferite talii de câini, dar chiar și așa ar fi indicat să te gândești în avans unde va locui.

Vrei un câine de curte? Pregătește-i o cușcă ferită de ploaie, soare și condiții nefavorabile. Îl vei ține în interior? Atunci asigură -te că va avea un culcuș al lui și zone bine delimitate în caz că va avea restricții in anumite încăperi.

2. Dorință reală sau moft?

Nu vreau să pară că pun la îndoială motivațiile cuiva de a-și lua un câine, dar e foarte important să ne analizăm sentimentele. Ne dorim cu adevărat un câine și ne asumăm răspunderea în totalitate pentru el? Un câine înseamnă un suflet care trebuie hrănit, plimbat, educat/dresat, dus la veterinar etc.

Te sfătuiesc să discuți deschis cu partenerul, familia sau colegul de casă /apartament și să luați decizia împreună pentru că un câine va folosi spațiul vostru comun și ar fi de preferat să te asiguri că toată lumea e conștientă de ceea ce urmează.

3. Costuri suplimentare la buget

Ia în calcul că un câine presupune costuri adiționale care se adaugă la bugetul tău sau al familiei. Un câine are nevoie de hrană. În general, găsim în comerț mâncarea uscată pentru câini sub formă de bobițe sau cea umedă, din conservă .

Știu că te gândești că poți împărți și mâncarea pe care o gătești tu sau resturile de la cina de aseară, dar de multe ori nu sunt suficiente sau nu îi asigură nutrienții necesari unei dezvoltări armonioase.

Alimentația din primul an de viață este vitală pentru un câine, așa că e recomandat să investești un minimum de resurse în asta.

Apoi, ca să îi construiești un culcuș, o cușcă, un loc unde să doarmă, din nou presupune o minimă investiție. Dacă stai la curte îi poți face o cușcă din lemn de exemplu ( sau poți să îți pui creativitatea în funcțiune ), în casă îi poți cumpără pur și simplu un pătuț pentru căței.

Desigur că din moment ce îți iei un câine, îți e drag de el și îi dorești tot ce e mai bun, așa că sigur vei aloca câțiva bănuți pentru niște jucării sau pentru reparații de mobilier .

4. Orarul de plimbare

În cazul în care nu dispui de o curte, trebuie să iei în calcul faptul că un câine are și el nevoi fiziologice și trebuie scos afară de 2-3 ori pe zi. Poate chiar mai des când îl aduci acasă, până se învață cu un anumit ritm.

Ia în calcul că poate face surprize și prin casă la început. Astfel, trebuie să fii dispus să îți organizezi programul în funcție de asta și să sacrifici puțin somn dimineață, să renunți câteodată la moleșeală sau lene deoarece câinele are nevoie…la toaletă.

5. Ce faci când pleci în vacanță

Înainte de a lua un cățel în familie, trebuie să ai în vedere faptul că cel mai probabil vei pleca fie în vacanță, fie cu treaba câteva zile/ săptămâni pe an. Ce vei face cu cățelul ? Ar fi indicat să te gândești la un plan și să te asiguri că ai opțiuni. Îl poți lasă la o rudă, un prieten, la o pensiune de animale sau poți căuta o bonă de încredere pe o platformă de petsitting.

6. Schema de vaccinare

Dacă îți dorești un cățel, trebuie să iei în calcul că acesta are nevoie de deparazitări externe, interne și vaccinuri. Toate acestea se vor trece într -un carnet de sănătate, semnat și parafat de medicul veterinar. Tot în acest carnet se va nota și codul unic de identificare al fiecărui animal.

Începând din 2014, microciparea este obligatorie. Asta presupune identificarea tuturor câinilor cu stăpân și înregistrarea acestora în RECS- Registrul de evidență al câinilor cu stăpân .

Este bine de știut că vaccinarea animalelor de companie constituie obligație prin lege. Schema de vaccinare depinde de o o țară la altă în funcție de bolile și epidemiile cele mai frecvente. În România , parvoviroza și jigodia sunt cele mai des întâlnite. Vaccinarea puiului de câine începe cu un vaccin parvoviroza câini la 6 săptămâni, urmând ca la 8 săptămâni câinele să primească vaccinul pentru parvoviroza, jigodie, hepatita Rubarth.

La 12 săptămâni câinele este vaccinat cu un vaccin care conține rapelul pentru acestea trei din urmă, iar la 16 săptămâni câinele primește vaccinul împotriva rabiei și letospirozei, astfel încheindu-se schema de vaccinare a puiului de câine.

Însă de acum înainte, anual, animăluțului va trebui să i se facă un vaccin antirabic câini. Respectând această schemă, te asiguri că micul tău prieten e în siguranță. Nu uita că efectuarea la timp a acestor vaccinuri precum și costurile și timpul consumat sunt răspunderea ta și trebuie să fii pregătit să ți-o asumi dacă îți dorești un cățel .

Deparazitarea internă la căței: de la 6 săptămâni se poate face de 2 ori pe luna până la 3 luni, apoi de 4 ori pe an. Deparazitarea externă la căței : se face după vârstă de 4 luni, frecvența depinde de tipul de soluție antiparazitară folosită.

7. Ce tip de câine ți se potrivește

Photo by sergio souza on Unsplash

Să alegi câinele potrivit pentru tine și familia ta poate fi o provocare. Adesea alegem câinele în funcție de aspectul estetic, dar trebuie să iei în calcul spațiul pe care îl ai, dacă există copii în casă sau alte animale.

În funcție de asta vei alege un anumit tip de temperament, de blană sau mărimea taliei. Te poți documenta pe internet asupra raselor existente pentru a face alegerea corectă.

Poți opta pentru un câine de rasă pură, avantajul fiind că trăsăturile acestui câine sunt foarte previzibile sau un metis ( încrucișare între două rase pure diferite) în cazul căruia vei avea totuși un anumit grad de predictabilitate, dar partea grea începe cu rasele mixte care pot avea un istoric mai necunoscut, însă avantajul în cazul lor e faptul că sunt mai sănătoase, având o gama variată de gene.

Ideea este să pui întrebări, să te interesezi, poate să mergi și la un centru de adopții unde vei întâlni chiar și personal specializat care te poate consilia în alegerea pe care urmează să o faci.

Poți alege să adopți un pui de câine, situație în care va trebui să îi aloci mai mult timp deoarece acesta este mai energic, dornic să exploreze și să învețe sau un câine adult care poate fi mai potrivit unui stil de viață deja așezat, însă trebuie să ai grijă la eventualele traume emoționale ale acestor câini și la genul de atenție de care au nevoie.

Uite aici un Top 10 câini potriviți pentru familiile care au copii!

8. Alimentatie si contraindicații la căței

Cât de des trebuie sa hrănești cățelul?

Aici nu există o formulă magică, pentru că dieta câinelui depinde de fiecare rasă în parte (activitate, energie, mărime, etc.) .

Există însă recomandări care se aplică pentru majoritatea cățeilor:

  • Până la aproximativ 3 săptămâni –  cățelușul se hrănește exclusiv cu lapte matern.
  • Între 3 – 4 săptămâni – Recomandat între 5-6 ori pe zi. Începe cu o linguriță de mâncare, cât timp puiul este încă hrănit și de mamă.
  • Între 2 – 6 luni – Recomandat  3 – 4 mese pe zi
  • De la 4 pana la șase luni – Recomandat 2 – 3 mese pe zi
  • Dupa 6 luni – Recomandat 2 mese pe zi

Ce are voie să mănânce

Carne de vită, de pasăre,  pește ( fără oase ),  de curcan sau iepure, orez, morcovi, ardei, țelină, fructe;

Ce nu are voie să mănânce un cățel

Alimente interzise sau care îi fac rău: Ciocolata, cafea, înghețată, varză, fasole, carne de porc, mâncare condimentată, alune, alcool, oase de pasăre, porc sau oaie sau organe interne crude, struguri/stafidele, ceapa, mazăre, cartofi. Nu sunt indicate nici prăjelile sau sosurile.

Lactatele (lapte, brânză ) nu sunt recomandate pentru căței deoarece conțin un glucid numit lactoză care necesită o anumită enzimă pentru digestie. Puii în schimb au în general, enzima în abundență, ea fiind folosită pentru a descompune laptele mamei lor. Chiar dacă puii se hrănesc și se dezvoltă cu laptele mamei lor, este posibil să nu tolereze laptele de vacă sau de capră.

Uite un infografic drăguț care explică mai pe larg ce nu au voie cățeii.

Mâncare gătită sau “boabe”?

Este recomandată mâncarea gătită. De ce? Îi oferi câinelui o masă sănătoasă și bogată în vitamine și minerale proaspete pe care le poți controla și varia în funcție de nevoie și sezon.

Dacă nu ai timp să gătești zilnic pentru companionul tău, o poți face mai rar și poți opta pentru hrana umedă cât și pentru cea uscată.

Hrana uscată are avantajul că se depozitează și se administrează ușor. Este benefică pentru dinții și gingiile câinelui și este mai ieftină. Dezavantajul este că poate conține grăsime animală care este nesănătoasă și gluten.

Hrana umedă are mai multe proteine, lichidul este benefic pentru hidratare și tractul urinar, multi câini „spun” că este mai gustoasă.

Carnea crudă la căței

Există o adevărată polemică pe acest subiect, însă majoritatea specialiștilor nu recomandă ca alimentația companionului tău să conțină doar carne crudă, aceasta fiind mai predispusă la bacterii.

9. Alte aspecte importante

  • Caută un veterinar în apropriere, astfel vei fi pregătit în situații de urgență.
  • Documentează-te foarte bine despre rasă, ce îi place, la ce probleme e predispus, dacă caracterul și personalitatea rasei se potrivește cu spațiul pe care poți să îl oferi, nutriția etc.
  • De asemenea, e bine să  te gândești la limitele pe care vrei să le impui cățelului încă de la început: o să stea afara sau în casă, îl lași peste tot sau doar în anumite părți ale casei; Astfel poți pregăti din timp lista de cumpărături și bugetul necesar.

Te sfătuiesc să analizezi acești factori, să pui în balanță cât de mult îți dorești versus cât îți permiți asta – ca timp, spațiu, finanțe, priorități etc.

Dacă te-ai decis că DA, îți dorești un câine și îți asumi toată responsabilitatea, poți trece la pasul următor. Sunt atâtea suflete fără stăpân, care sunt dornice să aibă locșorul lor cald, hrană și afecțiune.

Photo by Helena Lopes from Pexels

Urmărește pe Facebook când se fac târgurile de adopții în orașul tău și fă o plimbare, poate găsești “partenerul canin” potrivit. De asemenea, există și grupuri de adopții câini. Te încurajăm să te alături lor pentru a-ti face o idee. Poti începe cercetarea ta de pe această pagină, de exemplu.

Beneficiile unui cățel în familie sunt nenumărate. O sursă de afecțiune și iubire necondiționată, un prieten mereu aproape, adesea un paznic al casei. Copiii care cresc alături de un animal de companie dezvoltă un sistem imunitar mai puternic, devin mai puțin predispuși la alergii, mai responsabili și mai empatici.

Dacă te gândești că ți s-ar potrivi mai bine o pisică, am scris aici un articol drăguț despre relația dintre pisici și bebeluși!

De asemenea, un lucru foarte important pentru copii cu anxietate: S-a dovedit că acei copii care cresc alături de un câine sunt mai puțin predispuși la anxietate. Găsești mai multe detalii pe pagina asta.

În concluzie, tot ce pot să îți urez este să iei decizia potrivită și să ai parte de un parcurs frumos alături de patrupedul ales.

L-ai găsit util? Poate le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? :)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top